Connect with us

Oh! Media

Kegigihan Cikgu Muda Berbangsa Cina Mengajar di Sekolah Pedalaman Sarawak

Umum

Kegigihan Cikgu Muda Berbangsa Cina Mengajar di Sekolah Pedalaman Sarawak

Profession sebagai guru dan pendidik merupakan suatu pekerjaan yang mulia. Tak kira dimana guru ditempatkan pastinya mereka akan melaksanakan tanggungjawab mendidik anak bangsa dengan baik sekali.

ADVERTISEMENT

Oh! Media tertarik untuk berkongsi tentang seorang guru muda berbangsa Cina yang berkhidmat dikawasan pedalaman yang terpaksa melalui pelbagai cabaran kehidupan tanpa bekalan air, elektrik, internet jika mesin penjana rosak.

Cikgu Jarod Yong merupakan seorang guru bahasa English yang kini menabur bakti di sekolah SMK Katibas Song, Sarawak. Walaupun jauh dipedalaman tidak mematahkan semangat untuk beliau jadikan impiannya mengubah kehidupan pelajar luar bandar menjadi kenyataan.

Menurut pengalaman Cikgu Yong yang dikongsikan melalui blognya, bukan sahaja para pelajar yang terpaksa melalui kehidupan tanpa belakan air, elektrik setiap kali mesin penjana tidak berfungsi malah golongan guru-guru yang terdiri dari bangsa Melayu, Cina, Iban juga terpaksa melalui perkara yang sama.

“Bukan saya seorang sahaja yang bertungkus lumus di sana. Tapi yang ingin membuka mata pihak ramai & berkongsi pengalaman di sini & berkongsi tentang kegigihan guru-guru Melayu, Cina & Iban yang berkhidmat di sini.

Sekarang saya balik sekolah. lepas ini saya tak ada internet. Tak ada line celcom. Tak ada elektrik. ” – Jelas Cikgu Yong kepada Oh! Media.

Apa yang menyedihkan mesin penjana yang setelah sekian lama dipasang semenjak zaman pemerintahan Pak Lah kini semakin kerap rosak dan membuatkan kehidupan mereka disana semakin sukar malah untuk membaikinya sudah pasti mengambil masa berminggu minggu.

Semoga coretan dan pengalaman Cikgu Jarod Yong bakal membuka mata banyak pihak dan pihak yang berwajib dapat membantu kehidupan mereka ke arah yang lebih baik disana.

Artikel asal : No Water & No Electricity At A Remote School

OHMEDIA: Kami sentiasa berharap suatu hari nanti rakyat di pedalaman Sabah/Sarawak dapat merasai kemudahan seperti di bandar. Sebab tu kami sering berkongsi tentang kesusahan mereka disana agar ada pihak bertanggungjawab yang membuka mata.

Ambil 10 Minit Masa Anda Lakukan Senaman Ini

Ramai yang nak kurus dan sihat, tapi nak keluar pergi jogging takde masa. Nak pergi Gym apa lagi ye tak? Bagus video…
Posted by Oh! Media on Wednesday, May 6, 2015

Penjinak sepenuh masa di Oh! Media. Telah mencipta Oh! Media sejak dari dalam perut mak lagi. Hi Awak!

Comments

Lagi dalam kategori Umum

30 Hari Paling Trending

To Top