Connect with us

Oh! Media

Hukum Jual Beli Setelah Azan Jumaat Hingga Selesai Solat Jumaat

Umum

Hukum Jual Beli Setelah Azan Jumaat Hingga Selesai Solat Jumaat

Soalan:
Betulkah perniagaan pada waktu orang solat Jumaat haram pendapatannya? Jika yang menjaga kedai itu orang perempuan, apa pendapat ustaz?

Jawapan:
Jika seseorang yang wajib ke atasnya solat fardhu Jumaat berniaga selepas gelincirnya matahari, dan selepas azan sudah mula dikumandangkan oleh muazzin, maka haram hukumnya perniagaan tersebut. Dalilnya adalah berdasarkan firman Allah SWT:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِذَا نُودِيَ لِلصَّلَاةِ مِن يَوْمِ الْجُمُعَةِ فَاسْعَوْا إِلَىٰ ذِكْرِ اللَّهِ وَذَرُوا الْبَيْعَ ۚ ذَٰلِكُمْ خَيْرٌ لَّكُمْ إِن كُنتُمْ تَعْلَمُونَ
“Wahai orang-orang yang beriman! Apabila diserukan azan (bang) untuk mengerjakan sembahyang pada hari Jumaat, maka segeralah kamu pergi (ke masjid) untuk mengingati Allah (dengan mengerjakan sembahyang jumaat) dan tinggalkanlah berjual-beli (pada saat itu); yang demikian adalah baik bagi kamu, jika kamu mengetahui (hakikat yang sebenarnya).” (Surah al-Jumuah, 62:9)

Imam Ibn Kathir menyebut dalam tafsir ayat tersebut bahawa para ulama telah bersepakat bahawa haram hukumnya berjual-beli selepas berkumandangnya azan kedua untuk solat Jumaat.

Justeru, jika seseorang itu tidak diwajibkan solat Jumaat seperti kaum wanita dan orang yang bermusafir melakukan jual beli ketika berlangsungnya solat Jumaat, maka tidaklah haram perniagaan tersebut. Namun jika seseorang wanita itu berniaga dengan lelaki yang wajib ke atasnya solat Jumaat maka haram juga hukumnya kerana telah menyibukkan lelaki itu daripada melakukan perkara yang fardu. Adapun berkenaan sah atau tidak sah perniagaan tersebut, maka hukumnya ialah sah sekalipun berdosa.

[Lihat al-Mu’tamad oleh Syeikh Muhammad al-Zuhaili (1/500/501)]

Maknanya, sekalipun hasil pendapatan tersebut adalah halal kerana sahnya akad tetapi keberkatannya tiada atau kurang. Jauhilah kita daripada perniagaan sedemikian kerana hidup tanpa keberkatan daripada Allah SWT selalu ditimpa kesusahan sama ada di dunia mahu pun di akhirat.

Wallahua’lam.

+ Mufti Wilayah Persekutuan

Penjinak sepenuh masa di Oh! Media. Telah mencipta Oh! Media sejak dari dalam perut mak lagi. Hi Awak!

Comments

Lagi dalam kategori Umum

Trending

ITTIFY

To Top