Connect with us

Oh! Media

Jalur Gemilang Di “Anime” kan Sempena Olimpik Tokyo 2020? Kreatif Betul!

Umum

Jalur Gemilang Di “Anime” kan Sempena Olimpik Tokyo 2020? Kreatif Betul!

Sebagai negara yang terkenal dengan penghasilan karakter anime, jadi sempena temasya Sukan Olimpik Tokyo 2020, Jepun sedang giat menjalankan kempen promosi yang menampil anime daripada bendera setiap negara yang bakal bertanding.
Sebuah laman sesawang di Jepun, World Flags telah menggabungkan karakter anime dengan bendara setiap negara terlibat dan tidak terkecuali bendera kebanggaan kita – Jalur Gemilang – turut dipaparkan.

Sangat mengujakan melihat Jalur Gemilang dijadikan karakter anime samurai dengan dipakaikan busana tradisional Jepun berwarna biru, merah dan kuning serta diberikan nama ‘Child of the Sun and Moon’. Rekaan itu disertakan sekali dengan peribahasa seperti mentimun dengan durian yang turut dialih bahasa ke bahasa Jepun.

Selain Malaysia, beberapa negara ASEAN yang lain turut mendapat sentuhan karakter anime bagi bendera masing-masing.

1. Thailand


2. Indonesia
3. Singapura
4. Filipina

5. Vietnam
Selain ASEAN, terdapat beberapa kumpulan negara lain yang turut diperkenalkan, misalnya kumpulan negara G20 dan OPEC. Walaubagaimanapun, menurut laman sesawang ini,  projek ini adalah tidak rasmi dan tiada kerjasama rasmi dengan kerajaan Jepun.Sumber : New Malaysian Post dan World Flags
Oh! Media : Kami harap projek ini mendapat kerjasama sama sebaiknya dengan kerajaan Jepun, kerana anime itu sendiri mempunyai pengaruh yang cukup besar dan kerajaan Jepun perlu memanfaatkan projek ini untuk mempromosikan Olimpik Tokyo 2020 dengan lebih lagi.

Penulis content & Ketua Multimedia di Oh! Media. Memastikan pelbagai content menarik dapat dicipta khas untuk Oh! Media sahaja.

Comments

Lagi dalam kategori Umum

Trending

ITTIFY

To Top