Connect with us

Oh! Media

Ini Rupanya Rahsia Usain Bolt Sebagai Lelaki Terpantas Dunia

Umum

Ini Rupanya Rahsia Usain Bolt Sebagai Lelaki Terpantas Dunia

Siapa tidak kenal dengan lelaki terlaju di dunia, Usain Bolt yang memegang rekod larian 100m dunia pada kepantasan 9.58 saat pada tahun 2009 sehingga kini.

Usain Bolt atau gelarannya The Lighining Bolt juga telah memegang banyak kejuaraan antaranya 8 emas di Sukan Olimpik dan 11 emas di Kejuaraan Dunia mewakili negara Jamaica.

Walaubagaimanapun, pasti ramai yang tidak tahu bahawa ada rahsia disebalik kejayaan lelaki terlaju dunia ini. Hasil kajian yang dilakukan oleh Euro Sport telah membuat satu video di mana ia menunjukkan perbezaan larian di antara Usain Bolt dan Tyson Gay.

Perbezaan ini termasuk dari permulaan larian, posisi badan, tahap kelajuan, jarak langkah larian, momentum larian dan cara mereka menghabiskan larian ke garisan penamat.

Jadi, mungkin dengan kajian fizik ini, korang boleh mencubanya dan mungkin kita juga mampu menjadi lelaki terpantas di dunia.

+ Baca Respon Pembaca di Facebook Oh! Media.


Oh Media Gaming atau lebih dikenali dengan panggilan OMG merupakan sebuah lagi produk Oh! Media yang ditubuhkan atas dasar minat kami dalam dunia permainan video dan demi menyahut seruan dalam memajukan Sukan Elektronik (e-Sport) di Malaysia.

Banyak yang disediakan OMG hanya untuk korang merasai sendiri pengalaman bermain permainan elektronik seperti Playstation 4, Nintendo Switch, Xbox, Racing Simulator, NesClassic dan banyak lagi.

So, korang yang belum lagi sampai OMG tu boleh terus search Google Maps atau Waze “Oh Media Gaming” dan ikuti kami di Facebook Oh Media Gaming – OMG dan Instagram @ohmediagaming.

Penulis sepenuh masa di Oh! Media. Skop penulisan merangkumi segala aspek terkini & viral.

Comments

Lagi dalam kategori Umum

Trending

ITTIFY

To Top