Connect with us

Oh! Media

Hukum Tunduk Hormat Kepada Jenazah

Umum

Hukum Tunduk Hormat Kepada Jenazah

SOALAN:
Saya pelajar perubatan tahun akhir ingin mendapatkan penjelasan mengenai program yang dianjurkan oleh sebuah pertubuhan NGO. Secara ringkasnya program ini memberi peluang kepada pelajar perubatan untuk menggunakan badan pesakit non-Muslim (Buddha) yang telah meninggal dunia untuk kami belajar dalam membuat prosedur di badan si mati. Prosedur yang kami belajar ialah ‘chest tube drainage, suturing, incision, intubation dan CVP line’. Namun begitu, kami perlu menundukkan badan sebanyak 3 kali sebagai tanda hormat kami kepada mayat. Apa hukum jika tunduk hormat kepada mayat?

ADVERTISEMENT

JAWAPAN:
Abu Said al-Khudri menyatakan di dalam sebuah hadith, bahawasanya suatu ketika dahulu Nabi SAW pernah berkata kepada para sahabat:

إِذَا رَأَيْتُمْ الْجَنَازَةَ فَقُومُوا فَمَنْ تَبِعَهَا فَلَا يَقْعُدْ حَتَّى تُوضَعَ
“Apabila kamu melihat jenazah maka bangunlah. Sesiapa yang mengiringinya maka janganlah dia duduk sehingga jenazah diletakkan.” (Riwayat Bukhari, no. 1310)

Begitu juga di dalam hadith yang lain, Nabi SAW bersabda:

مَرَّ بِنَا جَنَازَةٌ فَقَامَ لَهَا النَّبِيُّ صلى الله عليه وسلم وَقُمْنَا بِهِ‏.‏ فَقُلْنَا يَا رَسُولَ اللَّهِ، إِنَّهَا جَنَازَةُ يَهُودِيٍّ‏.‏ قَالَ ‏”‏ إِذَا رَأَيْتُمُ الْجَنَازَةَ فَقُومُوا‏”
“Jenazah melintasi berdekatan kami lalu Rasulullah SAW bangun dan kami juga bangun. Kami berkata: “Wahai Rasulullah itu jenazah Yahudi.” Baginda bersabda: “Apabila kamu melihat jenazah maka bangunlah.” (Riwayat Bukhari, no. 1311)

Maka jelas melalui dua hadith tersebut, Nabi SAW mengajar kepada umat Islam, secara lazimnya apabila melihat jenazah yang lalu maka disunatkan untuk berdiri sama ada ia adalah jenazah orang Islam atau jenazah orang bukan Islam.

Namun begitu, terdapat perbahasan dalam menilai adakah berdiri itu merupakan satu penghormatan kepada jenazah ataupun tidak. Jika dilihat kepada beberapa matan hadith yang lain, terdapat beberapa versi yang menyatakan asbab Nabi SAW berdiri ketika melihat jenazah yang menghampiri.

Di antaranya adalah seperti berikut:

Pertama:

أنَّ جنازةً مرَّت برسولِ اللَّهِ صلَّى اللَّهُ عليهِ وسلَّمَ فقامَ فقيلَ إنَّها جنازةُ يَهوديٍّ فقالَ إنَّما قمنا للملائِكةِ
Jenazah melintasi berhampiran Rasulullah SAW lalu Baginda berdiri. Lantas sahabat berkata: “Ini adalah jenazah orang Yahudi”. Baginda menjawab: “Kita berdiri adalah kerana Malaikat.” (Riwayat Nasa’i, no. 1929, hadith ini adalah bertaraf sahih)

Kedua:

فَمَرُّوا عَلَيْهِمَا بِجَنَازَةٍ فَقَامَا‏.‏ فَقِيلَ لَهُمَا إِنَّهَا مِنْ أَهْلِ الأَرْضِ، أَىْ مِنْ أَهْلِ الذِّمَّةِ فَقَالاَ إِنَّ النَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم مَرَّتْ بِهِ جَنَازَةٌ فَقَامَ فَقِيلَ لَهُ إِنَّهَا جَنَازَةُ يَهُودِيٍّ‏.‏ فَقَالَ ‏ “‏ أَلَيْسَتْ نَفْسًا
Perarakan jenazah berlalu di hadapan mereka dan mereka berdiri. Mereka diberitahu bahawa jenazah itu adalah salah satu daripada Ahli Zimmah. Mereka berkata: “Jenazah berlalu berhampiran di hadapan Nabi SAW lalu Baginda berdiri.” Diberitakan kepada baginda bahawa ia adalah jenazah seorang Yahudi. Lalu baginda bersabda: “Tidakkah ia satu jiwa / manusia?” (Riwayat Muslim, no. 961, hadith ini dinilai sahih)

Ketiga:

مَرَّتْ بِنَا جَنَازَةٌ فَقَامَ رَسُولُ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم وَقُمْنَا مَعَهُ فَقُلْتُ يَا رَسُولَ اللَّهِ إِنَّمَا هِيَ جَنَازَةُ يَهُودِيَّةٍ ‏.‏ فَقَالَ ‏ “‏ إِنَّ لِلْمَوْتِ فَزَعًا فَإِذَا رَأَيْتُمُ الْجَنَازَةَ فَقُومُوا
Kami dilintasi oleh satu jenazah, lalu Rasulullah SAW berdiri, dan kami berdiri bersamanya. Aku berkata: “Wahai Rasulullah, ia hanyalah jenazah Yahudi”. Lalu baginda bersabda: “Sesungguhnya bagi kematian itu ada kegerunan. Maka apabila kamu melihat jenazah, berdirilah.” (Riwayat Nasa’i, no. 1922, hadith ini dinilai sahih)

Pada matan hadith yang kedua itu, ia adalah jawapan yang menyatakan berdiri tersebut adalah satu tanda hormat kepada jenazah. Oleh itu, adalah dianjurkan kepada umat Islam untuk menghormati jenazah dengan cara berdiri sama ada jenazah orang Islam mahupun bukan Islam.

Merujuk kepada persoalan yang diajukan, apakah hukum seorang Muslim membongkokkan badan dan kepala kepada mayat bukan Islam sebanyak 3 kali sebagai tanda penghormatan kepada si mati yang memberi kebenaran untuk digunakan badannya bagi tujuan kajian dan pembelajaran?

Bagi menjawab isu ini, kami memetik petikan daripada buku panduan bagi agama Buddha yang bertajuk “Tatacara lengkap pemakaman pengikut agama Buddha (A Guide to a Proper Buddhist Funeral)”. Kata pengarang:

“When paying their respect, guest should stand straight in front of the altar and bow with hands clasped together.”

“Untuk memberi hormat kepada si mati, tetamu perlu berdiri tegak dihadapan altar dan tunduk hormat bersama tangan yang ditekap bersama.”

(Rujuk: A Guide to a Proper Buddhist Funeral, m/s 16)

Adapun jika dilihat menerusi penerangan tersebut, menunduk hormat kepada mayat menurut agama Buddha, ia adalah tatacara yang perlu dan amalan yang khusus dalam pengurusan kebumian bagi penganutnya. Maka atas sebab ini, umat Islam diharamkan untuk menunduk hormat ke atas jenazah bukan Islam kerana ia adalah perkara tasyabbuh dan perkara yang membawa kepada fitnah.

Daripada Ibn Umar R.Anhuma, Rasulullah SAW bersabda:

مَنْ تَشَبَّهَ بِقَوْمٍ فَهُوَ مِنْهُمْ
“Barangsiapa yang menyerupai sesuatu kaum dia adalah dari kalangan mereka.” (Riwayat Abu Daud, no. 4031)

Sheikh al-‘Azim Abadi menukilkan pandangan al-Munawi dan ‘Alqami. Kata mereka: “Yang dimaksudkan dengan hadith ini ialah berpakaian dengan pakaian mereka, juga menyerupai cara mereka serta menyerupai perlakuan dan perbuatan mereka.” (Rujuk: ‘Aun al-Ma’bud Syarh Sunan Abu Daud, 9/54)

Kesimpulannya, kami menasihatkan bahawa berpeganglah kepada anjuran Nabi SAW yang mengajar umatnya untuk berdiri sahaja bagi menghormati jenazah, maka ini adalah lebih afdhal. Jika dilihat pada solat jenazah sekalipun, rukun solat jenazah, tidak ada satu pun rukunnya menunduk bahkan rukuk mahupun sujud melainkan hanya berdiri tegak. Tidaklah perbuatan untuk menafikan tunduk hormat itu adalah sesuatu yang biadap, kerana sayugia penghormatan yang lebih tinggi terhadap jenazah adalah dapat diuruskan daripada awal sehingga jasad dikebumikan.

Wallahua’lam.

Oleh: Ustaz Dr. Zulkifli Mohamad Al Bakri | Mufti Wilayah Persekutuan
+ Baca Respon Pembaca di Facebook Oh! Media

Comments

Lagi dalam kategori Umum

30 Hari Paling Trending

ohmedia telegram group
Ke Atas