Connect with us

Oh! Media

Hukum Berniaga Pakaian Wanita

Umum

Hukum Berniaga Pakaian Wanita

Soalan:
Saya berniaga pakaian wanita dan setengah orang mengkritik saya dengan mengatakan bahawa apa yang saya niagakan itu haram di sisi syarak. Maka adakah perniagaan pakaian wanita itu sekeliannya haram atau tidak?
Jawapan:
التجارة في الملابس النسائية جائزةٌ شرعًا وإن كانت تصلح للّبس داخل البيت وخارجه، أمام المحارم أو غيرهم؛ لأن الشيء إذا كان له استعمالان: أحدهما حرامٌ، والآخرُ حلالٌ، جاز التعامل فيه بيعًا وشراءً وإجارةً وصناعةً وغير ذلك، وتقع المسؤولية على المستعمل وحده، وليس على الصانع ولا على البائع ولا على المؤجِّر من حرج في ذلك، وليس أحدٌ من هؤلاء مكلَّفًا بسؤال المشتري فيمَ يستخدم السلعة. 
”Perniagaan pakaian wanita adalah harus pada sisi syarak sekalipun pakaian itu bolih dipakai di dalam rumah atau di luar rumah dan samada di hadapan mahram atau lain dari mereka itu. Kerana bahawasanya suatu itu apabila adalah baginya dua jenis penggunaan dan salah satunya haram dan yang satu lagi halal nescaya harus padanya jual beli dan sewa dan membuatnya dan yang lain dari demikian itu. 
Dan persoalan hukum kembali kepada yang menggunakannya sahaja. Bukan atas pembuatnya atau penjual atau pemberi sewanya yang terkena hukum. Tidak seorang pun dari mereka ini diberatkan dengan bertanyakan pembeli tentang barangan yang diguna.”
Sumber:
دار الإفتاء المصرية

+ Ustaz Azhar Idrus (Original)

Penjinak sepenuh masa di Oh! Media. Telah mencipta Oh! Media sejak dari dalam perut mak lagi. Hi Awak!

Comments

Lagi dalam kategori Umum

Trending

ITTIFY

To Top