Connect with us

Oh! Media

Huawei Saman Kerajaan Kanada Di Atas Penahanan Meng Wanzhou

Umum

Huawei Saman Kerajaan Kanada Di Atas Penahanan Meng Wanzhou

Kerajaan Kanada bersama agensi sempadan dan polis persekutuan negara Kanada dilaporkan akan difailkan saman oleh Peguam Meng Wanzhou yang merupakan Ketua Pegawai Kewangan Huawei setelah menahan, memeriksa dan menyoal siasat anak guamnya selama tiga jam.

Hal ini didakwa telah melanggar hak Perlembahaan wanita itu. Sebelun itu, Kanada telah menahan Meng di Vancouver  pada 1 Disember lalu setelah Amerika Syarikat meminta membuat demikian.

Ini kerana, Huawei Technologies Co digambarkan sebagai ancaman kepada keselamatan dalam negara AS. Meng didakwa dengan penipuan bank dan talian untuk melanggar sekatan AS ke atas Iran.

Peguam Meng berkata cara pegawai mendapatkan bukti dan maklumat daripada anak guam mereka adalah pelanggaran serius kepada Piagam Hak dan Kebebasan Kanada.

Untuk pengetahuan anda, Meng Wanzhou merupakan anak perempuan kepada pengasas Huawei.

+ Baca Respon Pembaca di Facebook Oh! Media.

Oh Media Gaming atau lebih dikenali dengan panggilan OMG merupakan sebuah lagi produk Oh! Media yang ditubuhkan atas dasar minat kami dalam dunia permainan video dan demi menyahut seruan dalam memajukan Sukan Elektronik (e-Sport) di Malaysia.

Banyak yang disediakan OMG hanya untuk korang merasai sendiri pengalaman bermain permainan elektronik seperti Playstation 4, Nintendo Switch, Xbox, Racing Simulator, NesClassic dan banyak lagi.

So, korang yang belum lagi sampai OMG tu boleh terus search Google Maps atau Waze “Oh Media Gaming” dan ikuti kami di Facebook Oh Media Gaming – OMG dan Instagram @ohmediagaming.

Penulis sepenuh masa di Oh! Media. Skop penulisan merangkumi segala aspek terkini & viral.

Comments

Lagi dalam kategori Umum

Trending

ITTIFY

To Top