Connect with us

Oh! Media

“Harap Lepas Ni Bolehlah Rehat Panjang” – Gurauan Terakhir Pernah Diungkapkan Oleh Arwah Yus Jambu

Umum

“Harap Lepas Ni Bolehlah Rehat Panjang” – Gurauan Terakhir Pernah Diungkapkan Oleh Arwah Yus Jambu

KUALA LUMPUR: “Saya sibuk sangat sekarang Datuk, nak rehat pun susah… harap lepas ni bolehlah rehat panjang,” itu gurauan terakhir Yussry Eddo yang lebih dikenali sebagai Yus Jambu kepada Pengarah Muzik Radio Televisyen Malaysia (RTM) Datuk Mokhzani Ismail.

Menurut Mokhzani, pelawak itu berkata demikian kepadanya selepas beliau menawarkan sebuah persembahan di Perlis pada 12 Dis ini.

“Saya tak sangka gurauan tersebut rupanya tanda dia nak ‘pergi’ selamanya…itu juga kali terakhir saya berhubung dengan beliau,” katanya ketika dihubungi Bernama di sini, Isnin.

Beliau yang mula mengenali Yus pada 2001 ketika Allahyarham aktif menari dan bermain gendang di Jabatan Kebudayaan Perlis serta menyifatkan pelawak itu seorang yang berbakat besar dalam bidang seni dan sentiasa merendah diri.

Sementara itu, rakan baiknya, Amm Raja Lawak atau nama sebenarnya Aman Shah Asri, 31, berkata kehilangan Yus pasti dirindui kerana Allahyarham merupakan orang pertama yang menghubungi beliau ketika menghadapi musibah.

“Dialah orang pertama yang akan bertanya keadaan saya apabila saya atau anak saya jatuh sakit atau ditimpa sebarang musibah.

“Yus juga seorang yang penyayang dan mengambil berat akan rakannya serta tidak berkira untuk mengeluarkan duitnya kepada mereka yang memerlukan,” katanya dalam keadaan sebak kerana tidak dapat menziarahi jenazah akibat terikat dengan tugasan di Kuala Selangor.

Amm yang kali terakhir berjumpa arwah pada 1 Nov lepas, dalam sebuah program di Perak turut berkata Yus berkelakuan agak aneh berbanding biasa.

“Allahyarham berulang kali mengingatkan saya supaya berhati-hati memandu pulang ke Kuala Lumpur dan memberitahu dia risau akan keselamatan saya.

“Ketika itu, saya benar-benar ditimpa kemalangan dan menerima beberapa jahitan di kepala,” katanya.

Beliau yang mengenali Yus Jambu sejak awal penglibatannya dalam industri seni pada 2009 berkata Allahyarham banyak memberikan semangat mengenai bakat dan sering memujuk untuk bersama-sama menyertai rancangan Maharaja lawak Mega.

Yus Jambu merupakan juara program Raja Lawak Astro musim pertama pada 2007, meninggal dunia pada kira-kira 1 pagi tadi di Hospital Selayang dipercayai akibat serangan jantung.

Allahyarham, 39, dikejarkan ke hospital berkenaan ketika dalam perjalanan pulang ke rumah di Selayang selepas mengadu sesak nafas.

Beliau sebelum itu, mengadakan persembahan program Raja Band di Dataran Merdeka, malam Ahad. – BERNAMA

Penjinak sepenuh masa di Oh! Media. Telah mencipta Oh! Media sejak dari dalam perut mak lagi. Hi Awak!

Comments

Lagi dalam kategori Umum

Trending

ITTIFY

To Top