Connect with us

Oh! Media

Graduan Selfie Ketika Konvokesyen UiTM Mohon Maaf Secara Terbuka

Umum

Graduan Selfie Ketika Konvokesyen UiTM Mohon Maaf Secara Terbuka

Berikutan isu yang hangat diperkatakan semalam, pelajar jurusan fotografi yang mengambil gambar selfie atas pentas ketika istiadat konvokesyen berlangsung kelmarin menzahirkan permohonan maaf dan kekesalan di dalam dirinya.

ADVERTISEMENT

Pelajar terbabit, Hasrul Haris Mohd Radzi, 21, jelas kecewa dengan apa yang berlaku dan menjelaskan semua yang berlaku kerana tidak dapat mengawal rasa keterujaan.

“Saya minta maaf jika tindakan saya ‘selfie’ atas pentas ketika istiadat konvokesyen berlangsung memalukan Universiti Teknologi Mara (UiTM), saya tidak mampu mengawal perasaan teruja dan seronok selepas menerima segulung diploma,” jelasnya.

Graduan jurusan Fotografi dari UiTM Lendu, Melaka itu kini menerima kritikan ramai apabila tindakannya mengambil gambar ‘selfie’ bersama Pro Canselor UiTM Tan Sri Dr Arshad Ayub selepas menerima skrol ketika Istiadat Konvokesyen UiTM Ke-82 berlangsung menjadi viral di laman sosial.

Tu diaa. Selfie jangan tak selfie.
Posted by Oh! Media on Friday, May 15, 2015


Semalam, Pro Canselor UiTM menegur tindakan tersebut yang digambarkan sebagai tidak menghormati majlis istiadat tersebut dan tiada ketertiban.

BACA: Pro-Canselor Tegur Siswa UiTM Berselfie Semasa Konvokesyen

Muhammad Hasrul berkata, idea untuk ‘selfie’ di atas pentas datang selepas melihat istiadat konvokesyen sebuah universiti tempatan yang menampilkan graduan Sarjana Muda Seni Persembahan Tari melakukan aksi tarian ketika mahu mengambil skrol.

“Saya fikir tindakan itu tidak salah, mengambil gambar selfie juga simbolik untuk pelajar jurusan fotografi. Tidak salah untuk saya ‘merakam’ detik bersejarah dalam hidup selepas bertungkus-lumus selama dua tahun setengah untuk mendapat segulung diploma,” jelasnya lagi.

OHMEDIA: MESTI SEMUA ORANG TERUJA. TAPI KALAU ADA 1000 PELAJAR NAK NAIK PENTAS, SEMUA NAK BERSELFIE, HABIS ROSAKLAH MAJLIS ISTIADAD YANG HARUS BERJALAN DENGAN LANCAR. RARE BETUL KES NI.

Penjinak sepenuh masa di Oh! Media. Telah mencipta Oh! Media sejak dari dalam perut mak lagi. Hi Awak!

Comments

Lagi dalam kategori Umum

30 Hari Paling Trending

To Top