Connect with us

Oh! Media

Doa Yang Dituntut Ketika Bermusafir

Umum

Doa Yang Dituntut Ketika Bermusafir

Sebelum musafir, bacalah doa seperti yang dibacakan oleh Rasulullah shallallahu ‘alahi wasallam: “Ya Allah, aku berlindung dengan-Mu supaya aku tidak sesat atau disesatkan, aku menyeleweng atau diselewengkan, berbuat aniaya atau dianiayakan, bodoh atau diperbodohkan ke atas diriku.” (Sunan Abu Daud)
Ketika berada di atas kenderaan dan sebelum memulakan perjalanan, maka bacalah: “Dengan nama Allah, segala puji bagi Allah, Maha Suci Tuhan yang telah mempermudah kenderaan ini untuk kami, sedang kami sebelum ini tidak terdaya menguasainya. Sesungguhnya kepada Tuhan kamilah kami akan kembali.” (Sahih Muslim)
Apabila sudah mula bergerak keluar dari tempat tinggal, bacalah: “Allah Maha Besar, Allah Maha Besar, Allah Maha Besar. Ya Allah, kami memohon kepada-Mu dalam perjalanan kami ini kebaikan, ketaqwaan dan amalan yang Engkau redhai. Ya Allah, permudahkanlah perjalanan kami ini dan pendekkanlah jaraknya. Ya Allah, Engkaulah teman dalam permusafiran dan pemelihara bagi ahli keluarga (yang ditinggalkan). Ya Allah, aku bermohon perlindungan-Mu daripada kesulitan perjalanan, pandangan yang menyedihkan dan sebarang kejahatan yang boleh menimpa harta dan ahli keluarga.” (Sahih Muslim)

Ketika memasuki bandar atau kampung yang dituju, bacalah: “Ya Allah, Tuhan tujuh petala langit dan segala yang dinaunginya dan tujuh lapis bumi dan segala yang berada di atasnya, Tuhan menguasai syaitan-syaitan dan segala yang mereka sesatkan, Tuhan yang menguasai angin dan segala yang diterbangkannya. Aku bermohon kepada-Mu kebaikan tempat (bandar atau kampung) ini, penduduknya dan segala yang berada di dalamnya. Aku berlindung dengan-Mu daripada kejahatan tempat (bandar atau kampung) ini, penduduknya dan segala yang berada di dalamnya.” (Mustadrak Al-Hakim)

Penjinak sepenuh masa di Oh! Media. Telah mencipta Oh! Media sejak dari dalam perut mak lagi. Hi Awak!

Comments

Lagi dalam kategori Umum

Trending

ITTIFY

To Top