Connect with us

Oh! Media

Dipenjara Kerana Pukul Anak, Azizul Rahim Awalludin Dibebaskan

Umum

Dipenjara Kerana Pukul Anak, Azizul Rahim Awalludin Dibebaskan

Pasti ramai yang masih ingat kes awal tahun ini berkenaan seorang Pegawai Tourism Malaysia di Sweden, Azizul Raheem Awalludin yang dipenjarakan di Sweden atas kesalahan memukul anaknya. Ia merupakan undang-undang ketat di Sweden yang melarang ibu-bapa untuk memukul anak sama-sekali. Azizul dipenjarakan sejak Mac lalu dan telah dibebaskan pada jam 5 petang tadi waktu Malaysia manakala isterinya Shalwati Norshal masih dipenjarakan dan berbaki 3 bulan lagi.

Berita ini disahkan Timbalan Menteri Luar, Datuk Hamzah Zainuddin ketika dihubungi Bernama hari ini.

“Pegawai Wisma Putra dan Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan akan membawa balik Azizul ke kedutaan kita di sana. Pada masa yang sama, kita juga memohon supaya Azizul dapat bertemu dan melawat Shalwati (isterinya) secepat mungkin. Ini kerana dijangkakan pada 15 Julai ini, Azizul akan pulang ke Malaysia,” katanya.

Azizul Raheem dijatuhi hukuman penjara kerana memukul keempat-empat anaknya sejak September 2010, dan telah menjalani hukuman tiga bulan di Sweden bermula 28 Mac lepas. Mahkamah Daerah Solna di Stockholm menjatuhi hukuman penjara 10 bulan terhadap Azizul Raheem dan 14 bulan terhadap isterinya, Shalwati Norshal bagi kesalahan itu. Bagaimanapun mahkamah mengurangkan hukuman penjara apabila masing-masing hanya perlu menjalani satu pertiga daripada jumlah hukuman itu.

Shalwati, seorang guru yang sedang bercuti tanpa gaji, akan dibebaskan tiga bulan lagi.

Empat anak pasangan itu yang pada mulanya diletakkan di bawah jagaan keluarga angkat bukan Islam kerana kes berkenaan, telah diserahkan kepada Kedutaan Malaysia di sini pada 30 Januari lepas. Mereka pulang ke Malaysia pada 31 Januari lepas dan kini dijaga oleh ibu dan bapa saudara mereka di Kelantan. Hamzah berkata, kes itu tidak menjejaskan hubungan dua hala Malaysia-Sweden sebaliknya kerjasama semakin erat dan kukuh antara kedua-dua negara.

Sumber: Bernama

Penjinak sepenuh masa di Oh! Media. Telah mencipta Oh! Media sejak dari dalam perut mak lagi. Hi Awak!

Comments

Lagi dalam kategori Umum

Trending

ITTIFY

To Top