Connect with us

Aurat Dan Perkahwinan Antara Adik Beradik Tiri

Umum

Aurat Dan Perkahwinan Antara Adik Beradik Tiri

Soalan:
Seorang janda yang mempunyai anak lelaki berkahwin dengan duda yang mempunyai anak perempuan. Apakah ada aurat antara adik beradik tiri tersebut? Bolehkah adik beradik tiri tersebut berkahwin?

Jawapan:

1. Di antara adik beradik tiri tidak ada sebarang ikatan mahram. Mereka adalah ajnabi dan anjabiyah antara satu sama lain. Oleh itu, wajib menutup aurat sesama mereka (termasuk memakai tudung), tidak harus mereka berdua-duaan dan tidak harus bersalaman. Kerana tiada ikatan mahram, mereka berdua boleh berkahwin.

2. Ikatan mahram hanyalah antara bapa dan anak tirinya, dan antara ibu dan anak tirinya. Apabila seorang lelaki mengahwini seorang wanita dan dia mensetubuhi wanita itu, haram selepas itu dia mengahwini anak perempuan wanita itu (yakni anak tirinya). Larangan itu disebut dalam firman Allah SWT yang bermaksud:

“Dan (turut diharamkan ke atas kamu mengahwini) anak-anak isterimu yang dalam pemeliharaanmu dari isteri yang telah kamu setubuhi, tetapi jika kamu belum setubuhinya, maka tidak berdosa kamu mengahwini (anak perempuannya, iaitu setelah kamu ceraikan ibunya).” (Surah an-Nisa’, ayat 23)

Begitu juga, haram mengahwini ibu tiri. Di dalam al-Quran Allah melarang seorang lelaki mengahwini wanita yang pernah dikahwini bapanya. Firman Allah SWT yang bermaksud:

“Dan janganlah kamu kahwini wanita yang pernah dikahwini oleh ayahmu.” (Surah an-Nisa’, ayat 22)

Wallahua’lam.

Oleh: Ustaz Ahmad Adnan Fadzil
+ Baca Respon Pembaca di Facebook Oh! Media


Oh! Makan


Penulis sepenuh masa di Oh! Media. Mencipta Oh! Media sejak dari dalam perut mak lagi. Hi Awak!

Comments

Lagi dalam kategori Umum

To Top