Connect with us

Oh! Media

Animasi Upin Ipin Keris Siamang Tunggal Kutip RM25 Juta Walaupun Belum Memasuki Negara Lain

Umum

Animasi Upin Ipin Keris Siamang Tunggal Kutip RM25 Juta Walaupun Belum Memasuki Negara Lain

Selepas 21 hari tayangan filem animasi Upin Ipin: Keris Siamang Tunggal di pawagam, kini pihak Les’ Copaque telah mengumumkan mereka berjaya mengutip RM25 juta dengan jumlah dua juta penonton seluruh Malaysia.

Kejayaan ini sekaligus meletakkan filem animasi ini sebagai filem animasi kutipan tertinggi di pawagam tempatan dengan menewaskan filem animasi antarabangsa Incredibles 2.


Kutipan filem animasi tertinggi sebelum ini diraih Incredibles 2. Jumlah pungutan adalah sama tetapi selepas filem berkenaan ditayangkan tiga bulan. Sebaliknya, kita berjaya meraih kutipan RM25 juta dalam tempoh 21 hari.

“Pasti saya berbangga kerana kami dapat menghasilkan karya yang bagus dan digemari setiap peringkat umur.

“Bukan hanya kanak-kanak, malah ibu bapa menontonnya berulang kali. Saya dapat tahu ada yang pergi menonton antara empat hingga lima kali,” kata Penerbit dan Pengarah Urusan Les’ Copaque Production Sdn Bhd, Burhanuddin Md Radzi.

Namun harus diingat bahawa kos bagi pembikinan animasi kali ini mencecah RM20 juta dan tayangan di pawagam masih berbaki serta bakal ditayangkan di Vietnam pada 26 April, disusuli Indonesia mulai 9 Mei depan.

+ Baca Respon Pembaca di Facebook Oh! Media.

Penulis sepenuh masa di Oh! Media. Skop penulisan merangkumi segala aspek terkini & viral.

Comments

Lagi dalam kategori Umum

Trending

ITTIFY

To Top