Connect with us

Oh! Media

Terima Bantuan Selangor Ketika Banjir 2014, Kini Tiba Masa Anak Kelantan Balas Budi

Trending

Terima Bantuan Selangor Ketika Banjir 2014, Kini Tiba Masa Anak Kelantan Balas Budi

Pada Disember 2014, Kelantan telah dilanda banjir besar menjadikannya antara yang terburuk dalam sejarah Malaysia. Dianggarkan jumlah kerugian infrastruktur dan aset awam ketika itu sebanyak RM200 juta.

ADVERTISEMENT

BACA: Ramai Puji Sikap Pemilik Brabus G700 6×6 Berharga RM3.2 Juta, Diguna Untuk Bantu Mangsa Banjir

Bersimpati dengan nasib penduduk Kelantan, pelbagai sumbangan dan bantuan telah dihulurkan masyarakat untuk meringankan beban. Nasiblah ada rakyat Malaysia yang sentiasa bersatu padu berkaitan hal-hal sebegini.

Seperti video di TikTok ini, anak Kelantan di Kuala Krai membalas jasa tersebut dengan menyumbang bantuan kepada mangsa banjir di Selangor pula.

Mereka telah membuka satu khemah khas untuk tujuan pengumpulan barang-barang sumbangan seperti makanan dan keperluan asas yang lain.

@lepakcafekualakrai_

Alhamdulillah . Sedikit sumbangan utk ringankan beban saudara kita di Selangor . Semoga dipermudahkan segala urusan ❤️ . ##banjir @ninini_11

♬ original sound – hycankmsukQC

Meninjau ke ruangan komen, individu yang pernah menghulurkan bantuan kepada Kelantan ketika banjir 2014 tampil menceritakan pengalaman mereka.

Salah seorang netizen berkata, dia memenuhkan barang keperluan dari Selangor pulang ke Kuala Krai untuk diagihkan kepada mangsa banjir.

kelantan
kelantan
kelantan
kelantan

Ada juga yang sampai berkampung selama sebulan di Kampung Laloh demi membantu mereka yang memerlukan. Semestinya pengalaman ‘berharga’ itu tidak dapat dilupakan.

Kredit: TikTok @lepakcafekualakrai_

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh!Media.

Comments

Lagi dalam kategori Trending

30 Hari Paling Trending

Ke Atas