Connect with us

Oh! Media

(Video) Rakam Video Kawasan Perumahan Kotor, Lelaki Mengaku Bukan Niat Aibkan Penduduk

Trending

(Video) Rakam Video Kawasan Perumahan Kotor, Lelaki Mengaku Bukan Niat Aibkan Penduduk

Baru-baru ni tular di Tiktok, mengenai satu video yang memaparkan keadaan kotor sebuah flat yang dipercayai terletak di Pulau Pinang.

ADVERTISEMENT

Video yang telah dimuat naik oleh seorang lelaki yang bekerja sebagai penghantar makanan itu bukan sahaja tular di laman Tiktok tetapi ianya juga tular dan turut mencetuskan perdebatan di antara netizen di laman Twitter.

Bukan niat saya untuk mengaibkan penduduk di situ tetapi sekadar berkongsi pengalaman kerja sebagai penghantar makanan. – Katanya.

Muhammad Hibatullah, 20, yang menetap di Bukit Mertajam, Pulau Pinang itu, dikatakan telah merakam satu rakaman video yang menunjukkan keadaan sebuah flat yang dicemari dengan sampah sarap termasuk di bahagian tangga.

Sehingga kini, video itu sudah berjaya mendapat lebih daripada 1.1 juta tontonan. Rata-rata netizen menyuarakan rasa kurang senang melihat persekitaran flat itu dan ada juga yang turut mempersoalkan sikap dan tahap kebersihan penduduk di situ.

Itu bukan kali pertama saya ke flat itu untuk menghantar pesanan pelanggan dan memang tahu mengenai keadaan persekitaran di situ.

Cuma, saya tidak dapat mengelak atau membatalkan pesanan diterima sebab takut nanti akan mempengaruhi tahap penilaian prestasi kerja. – Kata Hibatullah 

Muhammad Hibatullah mengakui geli dengan keadaan persekitaran di flat berkenaan kerana terlalu kotor, tetapi dia perlu lakukannya juga kerana kerja dan tanggungjawabnya untuk menghantar pesanan makanan kepada pelanggan.

Pada hari itu, pelanggan pula tak mahu turun, jadi saya tiada pilihan dan naik ke rumahnya di tingkat dua.

Lif pula rosak jadi saya terpaksa gunakan tangga yang berbau busuk kerana dipenuhi dengan sampah sarap. – Katanya.

Bagaimanapun, Muhammad Hibatullah tidak menyalahkan semua penduduk di flat sebagai punca kepada masalah pencemaran di situ.

Pasti ada di antara mereka yang tidak mahu tetapi terpaksa tinggal di situ kerana kadar sewa yang murah atau ada sebab lain.

Jadi, saya anggap apa yang dilalui itu itu sebahagian cabaran perlu ditempuhi untuk mencari rezeki. – Kata Hibatullah.

Kredit: Harian Metro, DNazrin

Penulis sepenuh masa di Oh! Media yang juga sepenuh masa ingin menyampaikan manfaat kepada rakyat Malaysia.

Comments

Lagi dalam kategori Trending

30 Hari Paling Trending

To Top