Connect with us

Oh! Media

“Pucat, Sejuk, Tidak Lagi Bernadi” – Anggota APM Kongsi Detik Sedih Cari Mangsa Tanah Runtuh

Trending

“Pucat, Sejuk, Tidak Lagi Bernadi” – Anggota APM Kongsi Detik Sedih Cari Mangsa Tanah Runtuh

Pegawai Angkatan Pertahanan Awam (APM), Mohd Firdaus Abd Samad telah berkongsi detik cemas ketika menyelamatkan mangsa yang terlibat dalam insiden tanah runtuh di Batang Kali.

ADVERTISEMENT

BACA: “10K Banyak, Depa Kaya Kot..” – Wanita Dikecam, Pertikai Bantuan Kerajaan Buat Mangsa Tanah Runtuh

Firdaus memaklumkan bahawa setibanya pihaknya ke lokasi, situasi menjadi hiruk-pikuk dan kedengaran lolongan mangsa meminta bantuan dari segenap arah.

Kisah pilu

Salah satu pengalaman yang diceritakan oleh Firdaus, seorang lelaki meminta bantuannya untuk mencari isteri dan anaknya berada di dalam kereta yang telah ditimbusi oleh tanah.

Pencarian isteri dan anak kepada lelaki itu berjaya ditemui. Namun, hampa apabila anak kepada pasangan tersebut sudah tiada.

Dalam keadaan lemah, wanita itu meminta kami menyelamatkan anaknya terlebih dahulu. Ketika sudah berjaya mencapai si anak, saya segera memeluknya. Bagaimanapun, ketika itu, terdetik dalam fikiran saya bahawa kanak-kanak malang itu sebenarnya sudah meninggal dunia. Jelas dia pucat, sejuk dan tidak lagi bernadi. – Firdaus

Setakat ini , sebanyak 24 mangsa telah terkorban dan semblan lagi masih hilang daripada jumlah keseluruhan 94 mangsa terlibat.

Kredit: MalaysiaKini

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh! Media

Lagi dalam kategori Trending

Ke Atas