Connect with us

Oh! Media

Gara-Gara Trending Di Laman Sosial, Kerajaan Kini Bersetuju Melanjutkan Waktu Operasi Kedai Makan

Trending

Gara-Gara Trending Di Laman Sosial, Kerajaan Kini Bersetuju Melanjutkan Waktu Operasi Kedai Makan

Akhirnya suara rakyat didengar! Tak sia-sia usaha netizen selama ini mengutarakan masalah mengenai SOP waktu operasi kedai makan yang dikatakan menyusahkan ramai pihak, terutamanya bagi mereka yang bekerja sehingga pukul 7 malam dan tidak sempat membeli atau membuat pesanan makanan kerana kedai makan ditutup pada pukul 8 malam.

ADVERTISEMENT

Berita baik buat anda semua kerana pihak Kerajaan telah pun mengambil keputusan untuk membenarkan kedai makan dan restoran untuk beroperasi sehingga jam 10 malam!

Setelah berbincang dan mendapat nasihat serta penilaian risiko dari Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), kerajaan bersetuju untuk melanjutkan waktu operasi (bagi) restoran, kedai atau gerai makan, kenderaan bersaji (food truck), penjaja tepi jalan, penjaja beredar, medan selera atau pusat penjaja, gerai makan tepi jalan atau kiosk antara 6 pagi sehingga 10 malam.

Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, apa sahaja yang berkaitan dengan makanan adalah dibenarkan beroperasi sehingga pukul 10 malam, kecuali bagi, ‘dine-in’ kerana ianya masih tetap dilarang.

(Keputusan) ini bermula hari ini, 22 Januari 2021. – Katanya.

Ujar beliau, ini kerana kerajaan telah menerima pelbagai aduan dan keluhan orang ramai serta para perniaga mengenai had tempoh operasi kedai makan yang sedia ada iaitu hanya pada jam 8 malam.

Oleh yang demikian kata Ismail Sabri, kerajaan mengambil serius pandangan dan melaksanakan keputusan yang sewajarnya dalam menjaga kebajikan rakyat khasnya yang berada di kawasan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

https://twitter.com/501awani/status/1352192541429440514?s=21

Inilah antara satu sebab kenapa media sosial itu adalah diantara medium yang sangat terpengaruh. Rasanya kalau isu ini tak dibangkitkan oleh netizen, mungkin sampai sekarang operasi kedai makan masih lagi berakhir pada pukul 8 malam.

Kredit: Astro Awani

Comments

Lagi dalam kategori Trending

30 Hari Paling Trending

Ke Atas