Connect with us

Oh! Media

Ini ‘Bahan’ Ajaib Untuk Hilangkan Rasa Kapur Pada Mi Kuning!

rasa kapur

Trending

Ini ‘Bahan’ Ajaib Untuk Hilangkan Rasa Kapur Pada Mi Kuning!

Mesti ada yang tak suka mi kuning sebab rasa kapur kan? Masak sedap-sedap pun jadi tak selera nak makan sebab ada rasa kapur mi kuning tu, lagi-lagi kalau buat mi sup!

ADVERTISEMENT

Kalau ikut mak-mak kita, mereka akan rendam dulu mi kuing sebelum masak untuk hilangkan rasa kapur tu. Tapi cara tu ambil masa yang lama la kan sebab nak tunggu sampai mi tu betul-betul bersih?

Haa, jangan risau dah! Hari ini Oh! Media nak kongsikan cara yang sangat mudah untuk hilangkan rasa kapur pada mi kuning dengan menggunakan satu je bahan ajaib!

1. Leraikan mi kuning dalam periuk

rasa kapur

Cara pertama adalah korang kena leraikan dulu mi kuning yang nak dimasak ke dalam periuk.

2. Masukkan air dalam periuk

rasa kapur

Kedua, masukkan air ke dalam periuk sehingga menutupi mi kuning. Pastikan paras air tu cukup untuk rendam mi kuing.

3. Masukkan ‘gula’ sebagai bahan ajaib

rasa kapur

Haa, step ketiga, korang masukkan gula perang atau gula putih dan gaul sebati dengan air dan mi kuning tersebut. Gula ni la bahan ajaib yang boleh hilangkan rasa kapur tu!

4. Rendam mi kuning dalam 15-30 minit

rasa kapur

Selepas gaul sebati, korang rendam mi kuning tersebut dan biarkan dalam 15-30 minit. Kemudian, korang basuh sekali lagi dan toskan mi tersebut.

Air yang sangat kotor dari mi kuning itu semuanya korang akan nampak tau! Memang kuning betul air basuhan mi tersebut. Itu maksudnya, semua kapur dan rasa-rasa yang membantutkan selera dah tak ada dan ready untuk dimasak!

Korang boleh tonton video yang dikongsikan di TikTok @aliabangs ini sebagai rujukan okay! Lepasni dah boleh la selalu makan mi kuning, kan? Selamat mencuba!

Kredit: TikTok

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh! Media

Lagi dalam kategori Trending

Ke Atas