Connect with us

Oh! Media

iMedia Ambil Alih Headline Media

Voon Tze Khay, Rydah Tan

Trending

iMedia Ambil Alih Headline Media

iMedia, solusi media digital bersepadu terkemuka di Malaysia, hari ini mengumumkan telah menandatangani lembaran terma untuk memperoleh sehingga 80% kepentingan Headline Media Sdn Bhd (“Headline Media”).

ADVERTISEMENT

Pemerolehan itu ditetapkan untuk meningkatkan lagi ekosistem digital iMedia dan meluaskan jangkauannya di Malaysia, terutamanya dalam kalangan penutur Bahasa Inggeris. Ini berikutan pengumuman pengambilalihan iMedia oleh Catcha Digital Berhad (Bursa Malaysia: CATCHA).

Pengambilalihan ini dijangka memberi sumbangan besar kepada unjuran keuntungan sebelum cukai iMedia sebanyak RM11 juta pada 2023. 

Headline Media, diasaskan bersama oleh Rydah Tan, Chan Jin Wen, Dylan Tan, Esther Lee dan Sarah Yeoh pada 2020, kini memiliki dan mengendalikan empat jenama media digital terkemuka, dengan WeirdKaya (weirdkaya.com) sebagai jenama utamanya. WeirdKaya adalah salah satu laman berita sosial Bahasa Inggeris yang paling pesat berkembang di Malaysia, dengan capaian bulanan gabungan lebih daripada 6 juta di semua platform media sosial. 

Jenama lain Headline Media termasuk LokLokWords (loklokwords.com), platform kandungan terbesar Malaysia yang menyasarkan pelajar sekolah menengah berbahasa Mandarin ‘indie’, EzLokal Food, platform gaya hidup dan ulasan makanan berbahasa Melayu dan OnlyFood KL, platform ulasan makanan jujur berasaskan data ​​pertama di Malaysia.

iMedia juga telah menandatangani Perjanjian Perwakilan Jualan Eksklusif yang akan melihat iMedia bertanggungjawab untuk mempercepatkan hasil bagi empat jenama di bawah Headline Media. Sebahagian daripada pengambilalihan itu, semua aset media sosial daripada syarikat itu akan disepadukan sepenuhnya ke dalam ekosistem iMedia.

Pemerolehan itu sejajar dengan strategi pertumbuhan iMedia yang memfokuskan kepada penggabungan dan pengambilalihan (M&A) serta penambahbaikan operasi untuk mengukuhkan portfolio media digitalnya. Dengan penambahan Headline Media, jangkauan rangkaian gabungan jenama milik iMedia akan mencapai lebih 13.2 juta rakyat Malaysia setiap bulan.

Lagi dalam kategori Trending

30 Hari Paling Trending

Ke Atas