Connect with us

Oh! Media

Oh! Islam

Dosa Ke Kalau Isteri Nak Berhenti Kerja Walaupun Suami Gaji Kecil? Ini Penjelasannya

Ha selalu kan kita dengar wanita yang bekerjaya nak berhenti sebaik sahaja lepas kahwin kerana nak fokus untuk jaga hal rumah tangga. Tapi, apa hukumnya ek kalau isteri tak nak bantu suami cari nafkah?

BACA: Orang Islam Paling Ramai Ikut Trend ‘Speed Dating’ Untuk Cari Jodoh, Halal Ke?

IKLAN

Menurut laporan mStar, bekas Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri berkata tindakan untuk berhenti kerja dan memlih untuk jadi suri rumah bukanlah satu kesalahan atau dosa.

Macam yang kita tahu, tanggungjawab untuk mencari nafkah perlu dipikul oleh suami dan bukanlah kewajiban isteri.

Ada juga satu hadis yang diriwayatkan daripada Mu’awiyah al-Qusyairi R.A, bahawa beliau telah bertanya kepada Nabi SAW: “Wahai Rasulullah, apakah hak isteri salah seorang dari kami yang menjadi kewajipan suaminya?” Maka Rasulullah SAW menjawab yang bermaksud:

“Engkau memberi makan kepadanya, jika engkau makan. Engkau memberi pakaian kepadanya, jika engkau berpakaian. Janganlah engkau pukul wajahnya, janganlah engkau memburukkannya, dan janganlah engkau meninggalkannya kecuali di dalam rumah.” Riwayat Abu Dawud (2142), Ibn Majah (1850) dan Ahmad (20013).

Para suami juga perlu ingat tugas seorang isteri adalah mendidik anak-anak, menguruskan rumah tangga dan lakukan tanggungjawab keluarga yang lain.

Wanita tak wajib masak untuk suami

Syeikh Ibn Jibrin juga pernah menjelaskan bahawa wanita juga tidak berdosa jika tak memasak untuk suaminya.

Akan tetapi, tidak boleh mewajibkan isteri dengan kerja-kerja yang membebankan serta menyusahkan mereka, sebaliknya kerja itu bergantung kepada kemampuan dan adat setempat.

Oleh itu, sebagai suami perlulah diingatkan bahawa isteri tidak diwajibkan oleh syarak pun untuk tanggung keluarga dan tak salah kalau isteri mahu memilih untuk menjadi suri rumah.

Apapun sebagai pasangan hidup, perlulah saling membantu dalam mencari rezeki dan meringankan beban masing-masing dalam menguruskan rumah tangga. Barulah kekal lama hehe.

Kredit: mStar

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh! Media.

Penulis separuh masa Oh! Media berkaitan isu trending dan hangat.

Lagi dalam kategori Oh! Islam

Ke Atas