Connect with us

Oh! Media

PGA Bantu Kawal Operasi Musnah Kebun Haram Musang King

Oh! Tidak

PGA Bantu Kawal Operasi Musnah Kebun Haram Musang King

Operasi memusnahkan kebun durian yang ditanam secara haram di kawasan Hutan Simpan Kekal (HSK) Batu Talam, Raub, Pahang tergendala apabila beberapa jambatan simen dirobohkan.

ADVERTISEMENT

BACA: Operasi Musnah Kebun Durian Terhenti, Jambatan Simen Dirobohkan

Gara-gara provokasi melampau itu juga, pihak polis telah menempatkan Pasukan Gerakan Am (PGA) di kawasan jambatan simen rosak selain kawalan di semua kawasan aktiviti penebangan.

durian haram musang king

Memetik laporan Utusan Malaysia, sejak semalam pihak polis dan PGA turut melakukan dua sekatan jalan raya 24 jam di laluan utama masuk ke kawasan kebun itu.

Menurut Ketua Penolong Pengarah (Penguatkuasa), JPNP, Nor Azirim Ahmad, kehadiran anggota PGA memberi kesan besar apabila operasi kini berjalan lancar. Petugas jabatan juga bersemangat untuk menjalankan operasi.

Kita berharap operasi berjalan lancar tanpa sebarang gangguan daripada mana-mana pihak dan provokasi pihak tidak bertanggungjawab tidak berulang.

Hari ini kita menambah lebih 30 kakitangan JPNP menjadikan keseluruhan kira-kira 65 kakitangan yang dibahagikan kepada beberapa kumpulan penebang.

Bagi menjalankan operasi penguatkuasaan, Jabatan Perhutanan Negeri Pahang (JPNP) menambah 30 lagi kakitangan menjadikan jumlah keseluruhan 65 orang. Operasi yang bermula pada 3 Julai lalu dijangka mengambil masa sehingga 2 Ogos ini.

Kredit: Utusan Malaysia

+ Baca respon pembaca di Facebook Oh! Media

Lagi dalam kategori Oh! Tidak

30 Hari Paling Trending

ohmedia telegram group
Ke Atas