Connect with us

Apple Lancarkan iPhone 12 Yang Menyokong 5G, Harga Bermula RM3,399

Oh! Tech

Apple Lancarkan iPhone 12 Yang Menyokong 5G, Harga Bermula RM3,399

Akhirnya! Peminat iPhone dah boleh menarik nafas lega setelah Apple secara rasminya melancarkan iPhone 12 malam tadi bersama features menarik dan harga yang ditawarkan. iPhone terbaru kalini didatangkan dengan 4 variasi iaitu iPhone 12 Mini, iPhone 12, iPhone 12 Pro dan iPhone 12 Pro Max.

Kalau korang nak tahu, iPhone 12 ini menggunakan cip pemprosesan terbaru, A14 Bionic yang menyokong rangkaian 5G dan ini merupakan features utama iPhone kali ini. Best! Bagi negara yang telah menyokong 5G sahaja. Kita dekat sini tetap kena struggle untuk dapatkan internet 3G di sesetengah kawasan, sedih!

Kotak iPhone 12 kali ini agak nipis, nampak lawa kan? Tapi yang tak bestnya, iPhone 12 tidak didatangkan dengan kepala charger port Type-C macam iPhone 11 Pro/Max sebelum ini. Maknanya, agak susah untuk pengguna yang baru nak berjinak menggunakan iPhone. Kena beli asing dekat Apple Store lah ceritanya.

Design pada bahagian tepi iPhone 12 ni kelihatan sama seperti iPhone 4 dulu. Lawa jugak! Apple menggunakan Ceramic Shield untuk kesemua variasi iPhone 12 kalini yang dikatakan agak tahan lasak berbanding glass jenama telefon pintar lain. Tapi Ohmedia rasa, kita tetap perlu pakai casing juga. Sayang gila nanti kalau calar ke apa!

Salah satu benda yang paling dinanti-nantikan adalah harganya. Kebanyakan orang tak berapa nak tahu sangat pasal spec iPhone ni sebab mereka tahu yang Apple sentiasa keluarkan iPhone terbaru yang sangatlah memuaskan hati.

Untuk variasi baru iaitu iPhone 12 Mini, harga jualan rasmi bermula RM3,399 bagi 64GB, RM3,599 bagi 128GB dan RM4,099 bagi yang 256GB. Bagi iPhone 12 (biasa) pula bermula RM3,899 bagi 64GB, RM4,099 bagi 128GB dan RM4,599 bagi yang 256GB.

Harga rasmi bagi iPhone 12 Pro bermula RM4,899 bagi yang 128GB, RM5,399 bagi 256GB dan RM6,299 bagi yang 512GB. Untuk iPhone 12 Pro Max pula harganya bermula RM5,299 bagi 128GB, RM5,799 bagi 256GB dan RM6,699 bagi yang 512GB.

Penulis sepenuh masa di Oh! Media. Skop penulisan merangkumi segala aspek terkini & viral.

Comments

Lagi dalam kategori Oh! Tech

To Top