Connect with us

Oh! Media

Presiden Persatuan Hospital Swasta Gesa Kerajaan Bawa Masuk Jururawat Asing

Oh! Politik

Presiden Persatuan Hospital Swasta Gesa Kerajaan Bawa Masuk Jururawat Asing

Presiden Persatuan Hospital Swasta Malaysia, Dr Kuljit Singh menggesa kerajaan untuk mengambil langkah segera dalam isu kekurangan jururawat.

ADVERTISEMENT

BACA: Bertembung Dengan Lori Ketika Hendak Ke Tempat Kerja, Jururawat Maut Di Tempat Kejadian

Kuljit berkata bahawa industri kejururawatan telah meilihat ramai jururawat terlatih berhijrah ke negara yang menawarkan pakej menarik untuk bekerja di sana.

Bawa masuk jururawat luar

Kuljit berkata demikian kerana kekurangan jururawat telah menyebabkan kelewatan kemasukan pesakit. Hal ini menyebabkan pesakit terpaksa ke kemudahan hospital awam, meskipun mereka mampu membayar perkhidmatan swasta.

Dalam pada itu, perlu ada usaha segera untuk membawa jururawat asing masuk ke Malaysia, tidak kira sama ada mereka terlatih khusus pasca asas atau tidak. – Dr Kuljit Singh

Kuljit juga menambah bahawa isu ini akan membebankan penjagaan kesihatan awam yang turut berdepan dengan isu kekurangan jururawat.

Sejak Mei yang lalu, kerajaan Johor kekurangan hampir 15,000 jururawat dan ini disebabkan rata-rata daripada mereka telah berhijrah ke Singapura kerana dibayar setaraf dengan doktor pakar di Malaysia.

Kredit: MalaysiaKini

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh! Media

Lagi dalam kategori Oh! Politik

30 Hari Paling Trending

Ke Atas