Connect with us

Oh! Media

“Kerajaan Sedang Tumpu Usaha Turunkan Harga Bahan Mentah” – Anwar Ibrahim

Oh! Negara

“Kerajaan Sedang Tumpu Usaha Turunkan Harga Bahan Mentah” – Anwar Ibrahim

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim memaklumkan bahawa kerajaan sedang berusaha mencari jalan penyelesaian bagi menurunkan harga barang.

ADVERTISEMENT

BACA: “Jangan Lagi Merungut Tentang Kenaikan Harga Barang, Usah Bising Tidak Ada Duit Kalau Mampu Beli Tiket Konsert”- Prof Teo

Beliau memberitahu bahawa usaha itu termasuk memastikan pengeluaran bahan yang mencukupi dan memberi sokongan kepada pengeluar domestik.

Cari jalan penyelesaian

Harga barang - Oh! Media

Anwar memaklumkan perkara demikian bagi menjawab kenyataan bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri yang meminta kerajaan mencari jalan bagi menurunkan harga bahan mentah.

Tidak apa kita dengarlah pandangan dia (Ismail Sabri). Saya pun mampu banding sebulan setengah menteri berkenaan yang bekerja, itu kalau saya bandingkan, saya boleh akui yang dilakukan sekarang lebih bersungguh-sungguh.

Beliau juga menegaskan kehadiran pelabur antarabangsa sejak dirinya diangkat sebagai Perdana Menteri lebih memberangsangkan berbanding tahun-tahun sebelum ini.

Alhamdulillah dengan keyakinan ini, ringgit telah mengukuh. Kalau mata wang kita jatuh, ini akan menyebabkan kos import tinggi dan meningkatkan harga barang. Apabila harga barang naik termasuk harga makanan, ini akan membebankan rakyat.

Semoga usaha kerajaan dapat dipercepatkan.

Kredit: Bernama

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh! Media

Lagi dalam kategori Oh! Negara

Ke Atas