Connect with us

Oh! Media

Tips Mudah Cuci Kerang Gerenti Bersih, Lumpur Pun Hilang!

Oh! Lifestyle

Tips Mudah Cuci Kerang Gerenti Bersih, Lumpur Pun Hilang!

Sebelum masak sesuatu makanan, kita hendaklah memastikan ianya dicuci dengan betul untuk mengelakkan keracunan makanan. Tambahan pula apabila melibatkan makanan jenis bercengkerang yang kadang kala mempunyai lumpur atau pasir di dalam perutnya.

ADVERTISEMENT

BACA: Tips Mudah Para Suami Untuk Pilih Telur Ayam Terbaik Di Pasaran

Ada sesetengah orang terpaksa menyental kulit menggunakan berus supaya kelihatan lebih bersih dan berselera untuk dimakan. Penat juga nak sental satu-satu kan?

Di sini, kami nak kongsi beberapa tips mudah dan berkesan untuk membersihkan kulit serta menghilangkan lumpur pada kerang. Guna bahan yang ada dekat dapur je!

Garam dan cili kering

cili kering
Foto: Shamsiah Mohamad

Ambil beberapa tangkai cili kering dan segenggam garam. Rendam bersama kerang selama sekurang-kurangnya 30 minit. Pastikan kerang dibalik-balikkan untuk melonggarkan ruang di antara kerang.

Sisa selut dan kotoran akan keluar apabila anda melihat air mula keruh dan berbuih. Ulang dua ke tiga kali langkah ini sehinggalah air betul-betul bersih.

Serai

serai

Untuk mendapatkan kulit kerang yang putih bersih, ambil beberapa batang serai dan ketuk. Masukkan ke dalam bekas berisi kerang. Isikan air sedikit sahaja iaitu sama paras dengan kerang.

Kemudian gaul sebati dan biarkan selama sekurang-kurangnya 20 minit. Tos dan bersihkan.

Hampas kelapa

cuci kerang

Jika ada hampas kelapa di rumah, anda juga boleh gunakannya untuk membersihkan kerang. Caranya mudah, hanya gaul sahaja dan biarkan selama satu jam. Tapi, jika duduk di bandar memang agak susahlah nak cari hampas kelapa kan?

Garam kasar

garam

Rendam kerang di dalam air yang dicampur ais dan garam kasar selama 30 minit. Kemudian, bilas sehingga air bersih. Garam berfungsi menanggalkan kotoran pada kulit kerang selain berupaya mematikan racun.

Daun ubi dan daun betik

cara bersihkan kerang

Jika tinggal di kampung, bahan-bahan seperti daun ubi dan daun betik memang mudah didapati kan? Kedua-dua daun ini sebenarnya turut berfungsi untuk membersihkan kulit kerang. Caranya mudah, hanya perlu koyakkan daun dan gaul ke dalam bekas berisi kerang. Rendam seketika dan bersihkan.

Pelepah pisang

tips cuci kerang

Selain cara-cara di atas, anda boleh cuba menyental kerang menggunakan pelepah pisang agar lebih mudah dibersih. Potong kepada dua bahagian jika pelepah terlalu panjang. Ulang langkah-langkah ini beberapa kali sehingga kerang betul-betul bersih.

Ha mudah sahaja caranya kan? Selain kerang, anda juga boleh menggunakan cara yang sama untuk membersihkan makanan bercengkerang yang lain. Selamat mencuba!

Kredit: rasa

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh!Media.

Penulis sepenuh masa di Oh! Media berkaitan isu viral dan trending di media sosial.

Lagi dalam kategori Oh! Lifestyle

30 Hari Paling Trending

To Top