Connect with us

Oh! Media

Ini Adalah 5 Pokok Hiasan Yang Mesra Haiwan Buat Dekorasi Rumah

Oh! Lifestyle

Ini Adalah 5 Pokok Hiasan Yang Mesra Haiwan Buat Dekorasi Rumah

Kediaman yang tidak mempunyai sebarang pokok hiasan semestinya akan nampak kosong dan agak janggal, bukan?

ADVERTISEMENT

BACA: Ini Tips Mudah Dekorasi Bilik Tidur Sempit Jadi Lebih Selesa Gaya Minimalis

Tapi kalau nak tanam pokok hiasan, takut pula tumbuhan tersebut beracun pada haiwan peliharaan. Ha, ini 5 tumbuhan hiasan mesra haiwan yang boleh membantu serikan rumah korang.

5 jenis pokok hiasan mesra haiwan

pokok

Spider plant

Spider plant merupakan sejenis tumbuhan yang paling mudah dijaga dan tidak memerlukan kemahiran untuk bercucuk tanam. Ia adalah sejenis pokok hiasan yang selamat serta mampu mengeluarkan beberapa anak pokok yang mampu dicantas dan ditanam semula.

pokok

Golden palm

Pokok Golden Palm atau juga dikenali sebagai Areca mampu memberi suasana seakan tropika dalam ruang yang luas. Tambahan, pokok ini juga membantu meningkatkan pengudaraan di dalam rumah.

pokok

Boston Ferns

Tumbuhan jenis ini mempunyai daun-daun hijau yang banyak dan merupakan salah satu pokok hiasan yang mampu menapis udara secara semula jadi. Bukan setakat tapis udara, Boston Ferns juga membantu melembapkan udara.

pokok

African Violet

Pokok yang mampu menjadi hiasan dalaman di samping mesra haiwan juga merupakan jenis African Violet. Bunga bagi pokok ini akan berkembang sepanjang tahun sekiranya dapat dijaga dengan rapi.

pokok

Pachira Aquatica

Tumbuhan ini hidup subur di tanah yang lembap dan berkawasan paya. Pachira Aquatica ini juga berupaya membantu mereka yang mempunyai asma atau masalah paru-paru kerana boleh mengurangkan toksin formaldehyde dalam udara.

Ha, menarik bukan? Jangan risau di samping mesra haiwan, pokok-pokok ini juga dapat membantu manusia dalam menjadi penapis udara semula jadi.

Kredit: Prop Social

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh! Media

Lagi dalam kategori Oh! Lifestyle

30 Hari Paling Trending

Ke Atas