Connect with us

Oh! Media

Ini Bilangan Terkini Jemaah Untuk Solat Jumaat Di Selangor

solat jumaat

Oh! Islam

Ini Bilangan Terkini Jemaah Untuk Solat Jumaat Di Selangor

Selangor kini membenarkan 2,000 jemaah untuk solat Jumaat di Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah termasuk pentadbir dalam tempoh Fasa 3 Pelan Pemulihan Negara (PPN).

ADVERTISEMENT

BACA: Kapasiti Penuh Solat Jumaat Di Melaka Mulai 1 Oktober

Menerusi laman Sinar Harian, Pengerusi Jawatankuasa Tetap Hal Ehwal Agama Islam, Hal Ehwal Pengguna dan Industri Halal, Mohd Zawawi Mughni menyatakan bahawa pertambahan jemaah dibuat hanya untuk solat Jumaat bermula minggu ini.

Belum vaksin tidak dibenarkan

solat jumaat

Masjid Tengku Ampuan Jemaah, Bukit Jelutong dan Masjid Raja Fi Sabilillah Cyberjaya juga membenarkan 700 jemaah untuk menunaikan solat, manakala Masjid Diraja Sultan Suleiman, Klang serta Masjid Daerah dibenarkan sehingga 600 jemaah.

Mana-mana pegawai masjid dan surau serta pentadbir musala yang belum mengambil suntikan vaksin tidak dibenarkan untuk mengendalikan pelaksanaan solat Jumaat dan solat lima waktu. Pegawai dan pentadbir yang belum mengambil vaksin lengkap juga tidak dibenarkan untuk mengetuai aktiviti di masjid dan surau.

Jika didapati ada antara mereka yang tidak mahu mengambil suntikan vaksin, orang awam atau sesiapa sahaja hendaklah melaporkan isu tersebut kepada Pejabat Agama Islam Daerah (PAID).

Bila dah dapat peluang untuk solat ni, marilah kita menunaikan tanggungjawab sebagai seorang muslim. Dah tak ada lagi untuk kaum adam tidak ke masjid.

Kredit: Sinar Harian

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh! Media

Lagi dalam kategori Oh! Islam

30 Hari Paling Trending

To Top