Connect with us

Oh! Media

“Hukum Sah Tapi Poligami Tanpa Izin Isteri Dianggap Tak Mampu” – Ustaz Azhar Idrus

poligami

Oh! Islam

“Hukum Sah Tapi Poligami Tanpa Izin Isteri Dianggap Tak Mampu” – Ustaz Azhar Idrus

Antara isu yang hangat dibincangan ketika ini adalah tentang poligami. Katanya, ada sesetengah suami terpaksa tahan bebelan isteri sebab isu yang hangat sekarang ni, kah!

ADVERTISEMENT

Apapun, Ohmedia nak kongsikan pandangan dari Ustaz Azhar Idrus tentang hukum jika seorang suami berkahwin seorang lagi tanpa pengetahuan isteri sehingga membuatkan hati isteri kecewa.

Berkahwin untuk bergembira…

Hukumnya (poligami) sah tetapi perbuatan itu tak betul kerana perkahwinan ini adalah bergembira, bukan bersedih.

UAI turut berkongsi cara yang lebih baik jika mahu meminta izin dengan isteri untuk berkahwin lagi.

Minta izin, saya nak berkahwin seorang lagi. Inilah orangnya (sambil tunjuk gambar), awak berkenan atau tidak. Dia cakap tak suka, okay cari lain sampai mendapat restu dari isteri pertama. – Jelas UAI.

Dalam pada itu, UAI turut memberikan gambaran yang seorang suami sudah pasti tidak suka jika isteri menipun dan seorang isteri juga pasti tidak suka perkara sama dilakukan kepadanya.

Kalau isteri tipu, kita marah tak? Sama jugalah dengan konsep kahwin tanpa pengetahuan isteri. Dia masih ingat kita tak beri dia ‘madu’. Betul tak? Jadi, isteri rasa tertipu. Jangan sebab jasa isteri sangat besar dengan kita (suami).

@yatthamzah.official Perbuatan yg sah tapi cara yg tak betul. Ianya tak adil dan dianggap tak mampu jika tak mampu berlaku adil pd isteri pertama. Jauh sekali untuk mengundang Rahmat Allah bila menganiaya dan mengabaikan perasaan isteri. . #poligami #yatthamzahshare #fromtheheartofAMujahidah #darihatiseorangmujahidah #Yattmengayat #bondayattshare ♬ original sound – YattHamzah.official

Kredit: TikTok

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh!Media

Lagi dalam kategori Oh! Islam

Ke Atas