Connect with us

Oh! Media

Hati-Hati Simpan Baju, Pinggan Mangkuk Tak Guna Dalam Almari.. Semua Akan Dihisab!

hisab harta

Oh! Islam

Hati-Hati Simpan Baju, Pinggan Mangkuk Tak Guna Dalam Almari.. Semua Akan Dihisab!

Cuba tengok almari baju dan pinggan mangkuk korang, ada tak yang disimpan bertahun-tahun tapi sebenarnya langsung tak guna?

ADVERTISEMENT

BACA: “Ala Gula-Gula Je Pun, Ingat..” – Trend ’Live’ Cedok-Cedok Di TikTok, PU Amin Jelaskan Hukumnya

Nak buang rasa sayang, jadi kita biar je barang-barang tu dalam almari atau sekadar jadikan ia sebagai hiasan. Betul tak?

pinggan mangkuk
Kredit foto: Facebook Tuah’ainil Sufi

Ha, apa sebenarnya hukum menyimpan barang ni? Boleh ke tidak sebenarnya? Jom baca penjelasan lanjut daripada Majlis Ulama Isma (MUIS), Ustaz Syamil Esa.

Soalan:

Ustaz, saya pernah menerima mesej melalui whattsap yang tular mengatakan segala barang-barang, pakaian yang kononnya akan dipakai tetapi sampai sudah tidak dipakai, beg yang penuh satu almari, pinggan mangkuk dan tupperware yang menjadi hiasan semata, kasut yang berjenama sekadar dibuat koleksi, tudung, jam dan sebagainya semuanya akan dihisab di akhirat kelak, betul ke?

Sekadar gambar hiasan

Jawapan:

Secara umumnya setiap nikmat yang kita ada akan dihisab dan dipersoal termasuk segala pakaian, makanan, hatta ilmu pengetahuan pun akan ditanya ke mana amalannya.

Ianya berdasarkan hadis “ Tidak akan berganjak dua kaki anak Adam pada hari kiamat nanti hinggalah dia ditanya mengenai empat perkara : mengenai umurnya di mana dia habiskan, mengenai waktu mudanya ke mana digunakan, mengenai hartanya dari mana dia dapatkan dan ke mana dia belanjakan, dan mengenai ilmunya ke mana dia amalkannya”

Kemudian dalam al-Quran juga Allah berfirman dalam surah At-Takathur ayat 8 

“Kemudian kamu akan ditanya mengenai nikmat-nikmat (dikurniakan)”.

Jadinya segala apa yang berkaitan dengan kepemilikan kita akan dipersoal ke mana ia digunakan.

Tidak salah untuk membeli pakaian baru, atau menyimpan barang-barang tertentu, ia juga sebahagian daripada perkara yang halal yang diizinkan syariat.

Namun dalam berbelanja dan mengumpul harta benda dan aset, ia perlu diseimbangkan dengan kebertanggungjawaban kita di dunia, dan apa pula yang kita sediakan jawapannya di akhirat.

Kredit: MUIS

 + Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh! Media.

Lagi dalam kategori Oh! Islam

Ke Atas