Connect with us

Oh! Media

Dianggap Fasik Dan Tidak Boleh Jadi Wali? Ini Hukum Lelaki Pakai Seluar Pendek Lebih 3 Kali

seluar pendek

Oh! Islam

Dianggap Fasik Dan Tidak Boleh Jadi Wali? Ini Hukum Lelaki Pakai Seluar Pendek Lebih 3 Kali

Dalam mengikuti arus fesyen zaman kini, seorang Muslim diwajibkan untuk mementingkan batas agama. Ianya tidak terhad kepada wanita sahaja, bahkan lelaki juga ada larangannya yang tersendiri.

ADVERTISEMENT

BACA: Paha Lelaki Adalah Aurat

Seperti video tular di TikTok ini, pendakwah bebas Ustaz Azhar Idrus mengatakan lelaki fasik dan tidak boleh menjadi wali nikah apabila memakai seluar pendek lebih tiga kali.

@nikmira47 Hukum LELAKI pakai seluar pendek. #lelaki #seluarpendeklelaki #ustazazharidrus #hukumislam ♬ original sound – Nik Mira

Ustaz Azhar menyebut kitab Sullamut Taufiq menyatakan mendedahkan aurat bagi orang lelaki jika sekali tidak dianggap fasik.

Tiga kali jadi fasik kalau pakai seluar pendek. Ada pun dosa besar seperti minum arak, sekali minum jadi fasik dah.

Tapi orang lelaki yang jenis main bola pakai seluar pendek lebih daripada 3 kali di khalayak ramai, dia tak boleh jadi wali nikah, saksi nikah, saksi melihat anak bulan, saksi hudud dan berhutang jual beli.

Menurut Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri dalam Maktabah Al Bakri pula, secara asasnya, mazhab Syafie dan Hanbali mengatakan bahawa antara pusat dan lutut itu adalah aurat, dan pusat dan lutut itu sendiri bukan aurat. 

Jadi melanggar aurat biarpun sekali dipanggil sebagai fasik. Namun, umat Islam hendaklah sentiasa bertaubat dan kembali kepada Allah SWT.

Kredit: TikTok @nikmira47 | Maktabah Al Bakri

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh! Media.


Lagi dalam kategori Oh! Islam

Ke Atas