Connect with us

Oh! Media

Boleh Ke Pakai Kostum ‘Halloween’ Nak Dapatkan Starbucks Murah? Ini Jawapan PU Syed

Oh! Islam

Boleh Ke Pakai Kostum ‘Halloween’ Nak Dapatkan Starbucks Murah? Ini Jawapan PU Syed

Halloween ataupun All Hallow Eve merupakan perayaan yang disambut setiap tahun pada 30 Oktober bagi ‘memperingati’ orang yang telah mati.

ADVERTISEMENT

BACA: Bolehkah Umat Islam Menyambut Halloween?

Walaupun umat Islam tidak dibenarkan menyambutnya, namun kita sering melihat ramai orang meraikan hari tersebut sambil mengenakan pakaian yang aneh dan pelik dan dikatakan hanya sekadar suka-suka.

Selain itu, kanak-kanak juga turut terdedah dengan perkara tersebut oleh kerana diberikan pendedahan melalui video atau kartun yang ditonton mereka.

Terdapat juga premis-premis yang turut menghormati sambutan itu dengan mengenakan tema, memberikan promosi serta diskaun kepada mereka yang berpakaian Halloween.

PU Syed beri penjelasan tentang Halloween bagi umat Islam

Walaubagaimanapun, sudah pasti menjadi tanda tanya adakah umat Islam dibenarkan menyambut perayaan itu walaupun hanya berniat ingin mendapatkan barang yang murah?

Menurut penceramah Pencetus Ummah (PU) Syed, dia seakan-akan terkilan selepas melihat segelintir umat Islam di negara ini yang gemar terikut-ikut akan perayaan itu.

Ia juga termasuk dengan segelintir selebriti tempatan yang tidak segan berkongsikannya di media sosial sehingga mengelirukan orang ramai.

PU Syed atau nama sebenarnya Syed Mohd Bakri Syed Ishak mengakui telah menerima banyak pertanyaan daripada orang ramai mengenai hukumnya bagi umat Islam.

Menerusi hantarannya di laman Instagram, dia menerima pertanyaan daripada salah seorang pengikutnya yang bertanya akan hukum mengenakan pakaian Halloween bagi mendapatkan air jenama Starbucks dengan harga yang lebih murah.

Secara ringkas dan padat, PU Syed menyatakan bahawa hukum melakukan perkara tersebut adalah haram kerana terdapat unsur-unsur tasyabbuh.

Hukum menyambut Halloween atau berpakaian dan sebagainya bagi umat Islam adalah haram, kerana terdapat unsur-unsur tasyabbuh yang tidak dibenarkan di dalam Islam.

Sekadar Info, tasyabbuh bermaksud usaha seseorang yang ingin meniru individu yang dikaguminya termasuklah tingkah laku, penampilan serta sifat-sifatnya.

Bagaimanapun, dia turut berharap agar penjelasannya itu dapat memberikan manfaat kepada orang ramai selain menyeru golongan muda untuk menghindarkan diri dari terjebak dalam kancah maksiat.

Kredit: Instagram PU Syed I Utusan Harian

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh! Media

Lagi dalam kategori Oh! Islam

Ke Atas