Connect with us

Oh! Media

Apa Hukum Menjual Beli Pokok Keladi Dengan Harga Melampau? Ini Penjelasan Mufti

Oh! Islam

Apa Hukum Menjual Beli Pokok Keladi Dengan Harga Melampau? Ini Penjelasan Mufti

Sejak akhir-akhir ini, memiliki pokok hiasan seperti keladi eksotik seakan-akan menjadi kegilaan orang ramai ketika ini sehingga ia menjadi fenomena dalam urusan penjualan.

ADVERTISEMENT

BACA: Pejabat Mufti Perjelas Hukum Prank Dalam Islam, Haram Dan Dilarang Jika..

Mana tidaknya, harga pokok tersebut mampu mencecah harga ribuan ringgit sehingga orang ramai yang mempunyai hobi mengumpul pokok hiasan sanggup berhabis wang ringgit dalam kadar yang banyak.

Tinjauan Oh! Media juga mendapati harga pokok keladi tersebut boleh didapati bermula dari RM10 hingga RM38,000 bergantung kepada jenis serta baka tumbuhan tersebut.

Bagaimanapun, adakah urusan menjual beli pokok tersebut dengan harga yang tidak masuk akal diperbolehkan dalam ajaran Islam? Sehingga kini, ia masih menjadi tanda tanya orang ramai.

Mufti perjelas urusan penjualan keladi, diperbolehkan dengan bersyarat

Bertindak dengan perkara itu, Timbalan Mufti Terengganu, Sahibul Fadilah Ahadi Othman berkata, penjualan pokok hiasan termasuklah keladi eksotik ini dengan harga mahal diperbolehkan dengan bersyarat.

Syaratnya ialah kedua-dua pihak perlu bersetuju dengan harga tersebut dan tidak salah jika ia dijual dengan mahal kerana bukan berbentuk barangan keperluan asasi seperti makanan.

Sumber: Facebook

Bergantung kepada pilihan dan kesediaan pembeli itu sendiri, jika sanggup membayar dengan harga yang mahal ditetapkan penjual tidak menjadi kesalahan di sisi agama.

Selagi tiada elemen paksaan dan penganiayaan kepada pembeli ia tidak menimbulkan masalah dan bercanggah dengan ajaran Islam.

Tambahnya, penjualan barangan bukan keperluan itu bergantung kepada kesudian pembeli atau penjual ketika berurusniaga.

Beliau juga mengakui pengumpulan pokok hiasan itu semakin menjadi kegemaran orang ramai, namun jika pembeli mempunyai wang, tiada masalah untuk membeli biarpun dengan harga yang melampau.

Barangan seperti makanan asasi ‘haram’ dijual terlalu mahal

Dalam pada itu, beliau juga turut mengambil contoh barangan yang tidak boleh dijual terlalu mahal iaitu makanan berbentuk asasi seperti nasi.

Hal itu kerana ia merupakan keperluan asas manusia dan tidak boleh dijual dengan mahal sehingga mampu memberikan kesan kepada manusia.

Bagaimanapun, penjualan keladi eksotik itu dilihat semakin mendapat permintaan yang tinggi sehingga harganya meningkat secara mendadak walaupun pada asalnya berharga rendah.

Semua orang tahu, keladi eksotik berharga tinggi kerana permintaannya yang meningkat. Oleh itu tidak hairanlah keladi yang selama ini berharga murah menjadi mahal sekarang.

Mengakhiri ulasannya, beliau turut berharap agar para peniaga keladi eksotik ini tidak mengunakan elemen penipuan semasa berurusniaga dan perlu dijual mengikut harga yang sepatutnya.

Kredit: Harian Metro

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh! Media

Penulis di Oh! Media berkaitan isu-isu terkini dan hiburan di media sosial yang mampu memberikan manfaat serta membuka peluang kepada rakyat Malaysia agar sentiasa mengetahui isu semasa dengan lebih pantas.

Comments

Lagi dalam kategori Oh! Islam

30 Hari Paling Trending

Ke Atas