Connect with us

Oh! Media

Selangor Hentikan Kupon Parkir Pada Hujung Tahun Ini

Oh! Gear

Selangor Hentikan Kupon Parkir Pada Hujung Tahun Ini

Keluar jer dari premis tengok-tengok ada ‘surat cinta’ dekat depan cermin, sedih betul! Menurut laporan Harian Metro, kerajaan negeri Selangor akan menghentikan penggunaan kupon parkin secara manual pada 31 Disember ini gais. Seriuslah?!

ADVERTISEMENT

Kesemua tempat letak kenderaan dibawah Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) Selangor akan dilaksanakan secara digital bermula 1 Januari 2022 nanti kata Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kerajaan Tempatan, Pengangkutan Awam dan Pembangunan Kampung Baru, Ng Sze Han. Ingatkan percuma lagi? Kah! Belum gais.

Pembayaran parkir di semua kawasan PBT di negeri ini akan dilaksanakan secara digital sepenuhnya menerusi Smart Selangor Parking (SSP) yang dibangunkan oleh anak syarikat kerajaan negeri iaitu Smart Selangor Delivery Unit (SSDU).

Kerajaan negeri juga akan mewujudkan kaedah petak parkir ‘hot zone’ di kawasan utama atau kawasan tumpuan awam dengan meletakkan had masa maksimum bagi setiap tempahan. Sebagai contoh, petak parkir ini tidak boleh digunakan melebihi tempoh dua jam (bagi setiap kenderaan).

Kaedah ini adalah untuk memberi kemudahan kepada pengguna lain dalam mendapatkan petak parkir di kawasan yang sibuk dan padat.

Takpelah, ini pun salah satu kaedah yang akan memudahkan kita. Tak perlu lagi pergi ke tempat bayar parkir tu kalau korang terlebih masa dan sebagainya, cuma pakai telefon pintar jer gais!

Kredit: Harian Metro

+ Baca respon pembaca di Facebook Oh! Media.

Comments

Lagi dalam kategori Oh! Gear

30 Hari Paling Trending

ohmedia telegram group
Ke Atas