Connect with us

Oh! Media

Oh! Makan

#JUADAH Resepi Mudah Teh Ais Sejuk Paling Nyaman Versi Air Balang!

Bulan puasa sekarang, kalau lalu bazar Ramadan mesti akan nampak orang jual air balang bukan? Lagi-lagi nampak teh ais sejuk, aduh nyaman betul.

BACA: #JUADAH Boleh Buat Burnt Cheesecake Guna Air Fryer? Mudahnya!

IKLAN

Kadang terasa nak beli, tapi daripada beli lebih baik buat di rumah sendiri bukan? Jom, kita ikuti cara mudah buat teh ais cara air balang.

Resepi teh ais balang

teh ais

Bahan-bahan:

  1. 900gm teh serbuk
  2. 8 tin susu pekat
  3. 4 tin susu cair
  4. Buah pelaga/ Kayu Manis/ Cengkih
  5. Cincau 1 ketul
  6. Air 8 liter
  7. Ais 1 bag

Cara-cara penyediaan teh ais:

  1. Panaskan 8 liter air dalam periuk.
  2. Masukkan serbuk teh.
  3. Masukkan buah pelaga/kayu manis atau cengkih. Kacau hingga mendidih.
  4. Pastikan api tidak terlalu besar untuk mengelakkan air teh melimpah.
  5. Masukkan 8 tin susu pekat dan 4 tin susu cair. Kacau hingga sebati.
  6. Bila nampak warna teh cantik dan rasa yang sedap, boleh tutup api.
  7. Setelah air teh sejuk, tapis air teh tadi ke dalam balang 33 liter.
  8. Masukkan 1-2 bag ais ke dalam balang.
  9. Masukkan cincau. Kacau sehingga sekata.
  10. Sedia untuk dihidang.

Mudah saja bukan? Selamat mencuba!

Kredit: Air Balang

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh! Media

Bukan seorang doktor, Mini merupakan penulis beretika di Oh! Media yang akan cuba mencari dan menyebarkan maklumat dan info sahih lagikan benar. Tiada yang benar melainkan benar yang sebenar-benarnya.

Lagi dalam kategori Oh! Makan

Trending Bulan Ini

Ohmedia Banner
Ke Atas