Connect with us

Oh! Media

#JUADAH Resepi Ketupat Palas Paling Sedap, Beginner Pun Boleh Buat

Oh! Makan

#JUADAH Resepi Ketupat Palas Paling Sedap, Beginner Pun Boleh Buat

Hari raya Aidilfitri akan kunjung tiba tak lama lagi! Sudah semestinya ketupat merupakan makanan yang paling ditunggu-tunggu oleh setiap lapisan masyarakat.

ADVERTISEMENT

BACA: #JUADAH Khas Di Hari Raya, Ini Resepi Mudah Buat Tart Coklat Cadbury Paling Nikmat!

Tahukah korang bahawa ketupat palas sebenarnya berasal dari utara Semenanjung Malaysia? Nama ketupat tersebut diambil sempena daun yang digunakan untuk membungkusnya iaitu daun palas. Jom, kita lihat cara mudah untuk membuatnya!

Cara membuat ketupat palas

ketupat

Bahan-bahan:

  1. 1 kg beras pulut basuh (direndam 1½ jam)
  2. 400 ml santan pekat
  3. 1½ sudu besar garam halus
  4. 1 sudu besar gula

Cara masak pulut ketupat:

  1. Campur garam dan gula ke dalam santan. Kacau sebati dan ketepikan.
  2. Masukkan beras pulut.
  3. Pastikan pengukus dilapik dengan jaring. Letakkan beras pulut, buat lubang di tengah supaya wap air naik ke dalam pulut.
  4. Biarkan air di dalam pengukus mendidih. Kukus pulut kali pertama kali pertama selama 40 minit.
  5. Siap kukus tuang pulut dalam bekas yang lain. Tuang santan pada pulut yang masih panas tadi dan gaul hingga sebati.
  6. Biarkan selama 5 minit untuk santan meresap dalam pulut.
  7. Kukus pulut kali kedua selama 20 minit.
  8. Tuangkan semula pulut ke dalam besen dan gaul selama 3 minit.
  9. Biarkan pulut sejuk selama 2-3 jam.

Cara membalut ketupat palas:

Mudah sahaja bukan? Selamat mencuba!

Kredit: TikTok | Vanilla kismis

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh! Media

Lagi dalam kategori Oh! Makan

Ke Atas