Connect with us

Oh! Media

Yang Dipertuan Agong Tidak Boleh Pecat Perdana Menteri

Oh! Politik

Yang Dipertuan Agong Tidak Boleh Pecat Perdana Menteri

Yang Dipertuan Agong tidak boleh memecat Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, kata Penganalisis Politik, Prof Dr Mohd Agus Yusof.

ADVERTISEMENT

Katanya, Yang Dipertuan Agong hanya mempunyai kuasa budi bicara untuk melantik Perdana Menteri yang pada pendapat baginda boleh mendapat sokongan majoriti Ahli Dewan tetapi tidak mempunyai kuasa memecat.

Beliau berkata, Perdana Menteri hanya boleh terlucut dari jawatannya apabila mendapat undi tidak percaya di Dewan atau hilang sokongan majoriti Ahli Dewan atau Perdana Menteri sendiri meletak jawatan.

Katanya, Perdana Menteri juga akan hilang kelayakan kerana dijatuhkan hukuman setahun penjara atau denda RM2,000 atau kedua-duanya, gila atau muflis.

Mohd Agus juga berkata, Perdana Menteri juga hilang kelayakan sekiranya Dewan Rakyat dibubarkan.

“Jadi ahli politik yang meminta supaya Yang Dipertuan Agong bertindak memecat Perdana Menteri, saya nasihatkan teliti dahulu prosedur pemecatan Perdana Menteri sebelum mengeluarkan kenyataan supaya kenyataan itu tidak berbentuk sensasi,” tulisnya di Facebook.

Pensyarah Kanan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) itu berkata, ahli politik perlu bertindak cepat tentang isu 1MDB kerana memberi kesan kepada rakyat dan negara – ekonomi merosot, subsidi rakyat dikurangkan, kos hidup meningkat, nilai ringgit jatuh.


“Tetapi cara bertindak itu hendaklah dengan langkah bijak supaya ada integritinya,” katanya

Comments

Lagi dalam kategori Oh! Politik

30 Hari Paling Trending

Ke Atas