Connect with us

Oh! Media

Tun Mahathir Setuju Suruhanjaya Diraja Yang Dipilih Rakyat Ditubuhkan Siasat 1MDB

Oh! Politik

Tun Mahathir Setuju Suruhanjaya Diraja Yang Dipilih Rakyat Ditubuhkan Siasat 1MDB

Tun Mahathir Mohamad bersetuju dengan saranan supaya satu Suruhanjaya Diraja diwujudkan bagi menyiasat 1Malaysia Development Berhad (1MDB) namun beliau menegaskan agar anggota Suruhanjaya Diraja tersebut perlu dipilih oleh rakyat dan bukannya ditentukan oleh Perdana Menteri penuh kontroversi, Datuk Seri Najib Tun Razak.

ADVERTISEMENT

“Saya bersetuju dengan syarat ahli royal commission ini tidak dipilih oleh Najib, dipilih oleh rakyat melalui apa saja badan NGO yang ada, mereka pilih dan jadi anggota royal commission. Sekarang ini dia sudah suruh Audit Negara dan PAC buat pemeriksaan, saya khuatir pemeriksaan ini akan ambil masa dua tahun setengah, sampai pilihan raya, bila pilihan raya datang, masih dipimpin oleh Datuk Seri Najib sebab belum selesai jawapan dari badan-badan ini selepas dua tahun. Kalau kita ada royal commisssion ok lah, jangan suruh saya jadi anggota royal commission sudah lah,” katanya menjawab soalan peserta program Bicara Negarawan di Muzium Kesenian Islam hari ini.

Terdahulu dalam ucapannya, Dr Mahathir berkata, jumlah wang 1MDB yang hilang itu bukan kecil, malah memberi bayangan ia akan berterusan jika Najib tidak meletakkan jawatan. Bekas Perdana Menteri itu turut membangkitkan urus niaga 1MDB yang disifatkan merugikan terutamanya dalam isu pembelian tanah kerajaan di sekitar ibu kota dan jana kuasa bebas.

Apa Kesan GST Dalam Hidup Anda?

Berikut adalah laporan yang diterima:"Saya singgah ke Mydin Selayang semasa balik kerja, kerana diwar-warkan lebih…

Posted by Oh! Media on Sunday, April 26, 2015

Penjinak sepenuh masa di Oh! Media. Telah mencipta Oh! Media sejak dari dalam perut mak lagi. Hi Awak!

Comments

Lagi dalam kategori Oh! Politik

30 Hari Paling Trending

To Top