Connect with us

Oh! Media

“Tiada Halangan Mohon Zakat Berulang Kali”- MAIWP

Umum

“Tiada Halangan Mohon Zakat Berulang Kali”- MAIWP

Pihak Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) menjelaskan bahawa tiada halangan bagi mana-mana pihak khususnya golongan asnaf yang mahu memohon zakat berulang kali meskipun sudah dibantu sebelum ini kerana terbeban dengan perlaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

ADVERTISEMENT

Meskipun begitu, permohonan yang dibuat akan dinilai terlebih dahulu oleh pihak MAIWP sebelum diluluskan. MAIWP menjelaskan bahawa bantuan yang diberikan ini adalah amanah dari pembayar zakat meskipun nilainya tidak seberapa.

Sumber gambar dari Facebook MAIWP

Ketika ini MAIWP telah membelanjakan peruntukan sebanyak RM4.36 juta fidyah dengan 545,000 pek makanan diberikan kepada golongan asnaf dan mereka yang memerlukan di sekitar Kuala Lumpur. Bahkan menerusi Bantuan Zakat Kecemasan COVID-19, pihak MAIWP telah meluluskan dana sebanyak RM6.07 juta.

Dipetik dari Berita Harian, melalui misi Musaaddah COVID-19 yang digerakkan oleh Menteri Hal Ehwal Agama, Datuk Dr Zulkifli Al-Bakri, sebanyak RM42.59 juta Dana Zakat MAIWP Prihatin telah diagihkan sepanjang tempoh PKP.

OHMEDIA: BAGI ANDA YANG TERJEJAS TERUK AKIBAT PKPB ATAU PKP SEBELUM INI ELOKLAH CUBA MEMOHON BANTUAN DARI MAIWP. SEKIRANYA DILULUSKAN, DAPATLAH MERINGANKAN BEBAN ANDA SEPANJANG PKPB INI.

Sumber: Berita Harian

+ Baca respon pembaca MAIWP tiada halangan beri bantuan berulang kali di Facebook Oh! MediaComments

Lagi dalam kategori Umum

Ke Atas