Connect with us

Oh! Media

“Kurangkan Jangkitan COVID-19” – Individu Positif Perlu Pakai Pelitup Muka Ketika Mengundi

COVID-19

“Kurangkan Jangkitan COVID-19” – Individu Positif Perlu Pakai Pelitup Muka Ketika Mengundi

Dalam kehangatan pilihan raya umum yang akan datang, semua individu yang dipilih perlu melunaskan tanggungjawab mereka sebagai pengundi termasuk juga individu yang positif COVID-19.

ADVERTISEMENT

BACA: Elak Covid-19, Wanita Tekad Bungkus Diri Dalam Tren

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah memaklumkan bahawa pengundi yang positif perlu mengambil langkap SOP yang ketat agar tidak berlaku penularan wabak itu.

Kurangkan risiko COVID-19

Dr Noor Hisham juga memberitahu beberapa saranan yang perlu diambil oleh pengundi yang positif termasuk tidak menaiki kenderaan awam, tidak singgah ke mana-mana tempat sebelum dan selepas mengundi serta mengamalkan prosedur SOP.

Menjelang hari pengundian bagi PRU-15, Kementerian Kesihatan (KKM) mengambil inisiatif untuk menasihatkan orang ramai supaya mengikuti beberapa saranan kesihatan. Ini bagi memastikan proses pengundian dapat berjalan dengan selamat terutamanya dari segi mengurangkan risiko penularan jangkitan COVID-19. – Dr Noor Hisham

Tambahan juga, Dr Noor Hisham menggalak individu yang belum menerima dos penggalak vaksin mengambil dos tersebut bagi melindungi diri dan orang sekeliling.

Kredit: Buletin TV3

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh! Media

Lagi dalam kategori COVID-19

Ke Atas