Connect with us

Oh! Media

Skandal Perakaunan : Presiden Toshiba Letak Jawatan

Umum

Skandal Perakaunan : Presiden Toshiba Letak Jawatan

Satu skandal perakaunan yang melibatkan besar konglomerat Jepun Toshiba menjadi semakin rumit sehingga Presiden syarikat itu mungkin akan dipaksa untuk meletakkan jawatan.

Peletakan jawatan Presiden Toshiba Hisao Tanaka akan dimuktamadkan selepas panel pihak ketiga ditugaskan untuk menyiasat skandal mengeluarkan laporannya seawal minggu depan.

Syarikat yang terlibat dalam pengeluaran barangan elektrik reaktor nuklear, telah didakwa melakukan penyelewengan akaun melibatkan ¥ 200 bilion (RM6.178 bilion) dalam keuntungan operasi dalam tempoh lima tahun hingga Mac 2014.

Penyelewengan perakaunan dipercayai telah menjejaskan perniagaan berkaitan infrastruktur tulang belakang, semikonduktor, televisyen dan komputer peribadinya.

Tanaka dan bekas presiden dan pengerusi naib semasa Norio Sasaki antara mereka yang terbabit dalam keuntungan padding, laporan berkata, kerana mereka didakwa memberi tekanan yang berlebihan pada orang bawahan untuk mencapai sasaran keuntungan.

Sasaki, yang berkhidmat sebagai presiden Toshiba antara Jun 2009 dan Jun 2013 juga akan meletak jawatan atas skandal itu.

Nak Jumpa Adam Levine?

Korang nak jumpa Adam Levine tak? Hehe…. 7-Eleven Malaysia sekarang ada peraduan Snack More, Win More! Boleh menang tiket VIP tengok Maroon 5 kat Manilla!!

Posted by Oh! Media on Monday, July 13, 2015

Penjinak sepenuh masa di Oh! Media. Telah mencipta Oh! Media sejak dari dalam perut mak lagi. Hi Awak!

Comments

Lagi dalam kategori Umum

Trending

ITTIFY

To Top