Connect with us

Oh! Media

Selalu Melayan Gajet – Terdedah Risiko Rabun Jauh

Oh! Lifestyle

Selalu Melayan Gajet – Terdedah Risiko Rabun Jauh

Penggunaan gajet yang kini kian terdedah dikalangan semua individu dan termasuklah kanak-kanak menjadi sesuatu yang merisaukan apabila risiko rabun jauh dan rabun jauh teruk boleh berlaku.

ADVERTISEMENT

Jika dahulu mereka yang rabun dikaitkan sebagai seorang yang pandai, tetapi sekarang tidak lagi. Ini berdasarkan kajian Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), mendapati satu bagi setiap 10 kanak-kanak di negara ini mengalami gangguan kesihatan mata yang gagal didiagnosis lebih awal.

Ibu bapa dilihat perlu sensitif perkembangan kesihatan anak masing-masing dengan menjalani pemeriksaan segera jika berlaku sebarang perubahan kepada deria penglihatan mereka.

WHO melaporkan kira-kira 1.89 bilion atau 23 peratus penduduk dunia (4.95 bilion), menghidap rabun jauh (myopia) dan rabun jauh teruk (high myopia) menjelang 2050. Kesannya buruk menyebabkan pesakit terdedah kepada risiko hilang penglihatan jika tidak dirawat segera.

Kebanyakan rakyat negara ini, mengunjungi kedai optik dengan bertemu optometris sekadar membeli cermin mata atau kanta lekap selepas menjalani pemeriksaan.

Pemeriksaan mata yang kerap dan tepat diperlukan bagi memastikan preskripsi semasa dilakukan dengan betul. Amat penting bagi pengguna berunding dengan optometris dan disahkan AMO.

Orang ramai sering dilambakkan dengan maklumat mengenai kesihatan mata dan produk kanta lekap secara dalam talian dengan pelbagai tawaran menarik. Dengan alasan ingin kelihatan cantik, pengguna membelinya tanpa merujuk optometris walhal kanta lekap memiliki kuasa, malah bukan untuk tujuan kecantikan.

Malangnya, ada pengguna tidak mengetahui cara penyimpan dan membersihnya dengan betul, ini juga berisiko. Kita harus ingat, kanta lekap ini seperti kasut, jika saiznya tidak sesuai boleh memudaratkan pemakai,” katanya.

Jadi dengan adanya Akta Peranti Perubatan 2012, yang diluluskan tahun lalu, dijangka dapat mengawal selia penjualan kanta lekap yang berleluasa di pasar malam, dalam talian atau mereka yang tidak bertauliah.

Sumber: Sinar Harian

Comments

Lagi dalam kategori Oh! Lifestyle

30 Hari Paling Trending

Ke Atas