Connect with us

Oh! Media

Samsung Pay Mini Memberi Tumpuan Kepada Android Selepas Penolakan Apple

Umum

Samsung Pay Mini Memberi Tumpuan Kepada Android Selepas Penolakan Apple

Apabila salah satu pintu telah ditutup, memberi tumpuan kepada yang lain, pintu yang  lebih mesra. Sekurang-kurangnya itulah yang Samsung merancang untuk mereka melakukan dengan Samsung Pay Mini yang akan datang , iaitu satu versi platform pembayaran mudah alih mereka, tetapi kali ini khusus untuk peranti Android. Permohonan mereka ke kedai Apple itu telah ditolak dan jadi daripada memohon semula supaya ia tersedia untuk peranti iOS, mereka mengambil keputusan untuk hanya memberi tumpuan kepada peranti Android kerana mereka bersedia untuk melancarkan perkhidmatan itu di bulan Januari.

Tiada sebab yang jelas mengapa Apple menolak permohonan aplikasi tersebut. Jika itu yang berlaku, maka Samsung sebenarnya boleh memfailkan kes kerana ini melanggar undang-undang Trade Fair. Walau bagaimanapun, jika terdapat sebab-sebab tertentu, seperti ia tidak memenuhi piawaian keselamatan dan peraturan mereka, maka Samsung hanya perlu mengubah suai aplikasi dan memohon semula. Tetapi nampak gayanya mereka seolah-olah telah bertekad untuk tidak melakukannya lagi atau sebaliknya, mereka akan memberi tumpuan kepada permohonan untuk Google Play Store, yang tidak begitu ketat seperti yang Apple.

Samsung Pay Mini adalah versi Samsung Pay yang membolehkan semua orang menggunakan perkhidmatan pembayaran mudah alih ini, tidak kira apa jenis peranti yang mereka gunakan. Sudah tentu Apple dan Google boleh mempertimbangkan kedua-dua yang asal dan mini sebagai persaingan untuk perkhidmatan mereka sendiri, Apple Pay dan Android Pay. Tetapi mereka sudah tentu tidak boleh menolak bahawa itu atas alasan kerana Undang-Undang Trade Fair.

Samsung telah menguji aplikasi Pay Mini ini dengan beberapa syarikat kad kredit dan dikhabarkan akan melancarkan di Korea Selatan pada bulan Januari. Sementara itu, Samsung Pay sudah terdapat di 8 buah negara dan kini dalam ujian beta di Malaysia.

Sumber : Et News

Penjinak sepenuh masa di Oh! Media. Telah mencipta Oh! Media sejak dari dalam perut mak lagi. Hi Awak!

Comments

Lagi dalam kategori Umum

Trending

ITTIFY

To Top