Connect with us

Oh! Media

Pengeluaran i-Citra Guna Simpanan Akaun 2, Tak Cukup Baru Guna Akaun 1

Umum

Pengeluaran i-Citra Guna Simpanan Akaun 2, Tak Cukup Baru Guna Akaun 1

Sejajar dengan pelan pemulihan ekonomi negara, Perdana Menteri Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin baru-baru ini mengumumkan KWSP akan memperkenalkan kemudahan pengeluaran baharu yang dipanggil i-Citra.

ADVERTISEMENT

Menerusi program ini, seramai 12.6 juta ahli KWSP boleh membuat pengeluaran sehingga RM5,000 dengan kadar bayaran tetap RM1,000 selama 5 bulan, tertakluk kepada jumlah simpanan ahli.

BACA: Program KWSP i-Sinar Disambung Dengan i-Citra, Pengeluaran Sehingga RM5,000

Terbaru, KWSP Malaysia menerusi ciapan di Twitter menjelaskan pengeluaran i-Citra akan menggunakan simpanan dalam akaun 2 terlebih dahulu. Jika tidak cukup, simpanan dalam akaun 1 pula akan digunakan.

Bersama ciapan tersebut, KWSP turut memberikan tiga contoh situasi sebagai pencerahan. Contoh pertama adalah Adli yang hilang pekerjaan, pengeluaran i-Citra sepenuhnya diambil daripada akaun 2 memandangkan jumlahnya mencukupi.

Sementara itu, pengeluaran daripada akaun 1 hanya akan digunakan untuk menampung jumlah yang tidak mencukupi dalam akaun 2. Contoh situasi Adam & Sara.

Berdasarkan maklumat di portal rasmi KWSP, ahli boleh membuat permohonan pengeluaran i-Citra mulai 15 Julai 2021 hingga 30 September 2021.

Permohonan hanya secara dalam talian melalui portal icitra.kwsp.gov.my. Walau bagaimanapun, portal ini hanya boleh diakses bermula 15 Julai 2021.

Kredit: KWSP , KWSPMalaysia

+ Baca respon pembaca di Facebook Oh! Media

Penulis sepenuh masa di Oh! Media berkaitan isu viral dan trending di media sosial.

Lagi dalam kategori Umum

30 Hari Paling Trending

To Top