Connect with us

Oh! Media

Pengeluaran i-Citra Guna Simpanan Akaun 2, Tak Cukup Baru Guna Akaun 1

Oh! Tidak

Pengeluaran i-Citra Guna Simpanan Akaun 2, Tak Cukup Baru Guna Akaun 1

Sejajar dengan pelan pemulihan ekonomi negara, Perdana Menteri Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin baru-baru ini mengumumkan KWSP akan memperkenalkan kemudahan pengeluaran baharu yang dipanggil i-Citra.

ADVERTISEMENT

Menerusi program ini, seramai 12.6 juta ahli KWSP boleh membuat pengeluaran sehingga RM5,000 dengan kadar bayaran tetap RM1,000 selama 5 bulan, tertakluk kepada jumlah simpanan ahli.

BACA: Program KWSP i-Sinar Disambung Dengan i-Citra, Pengeluaran Sehingga RM5,000

Terbaru, KWSP Malaysia menerusi ciapan di Twitter menjelaskan pengeluaran i-Citra akan menggunakan simpanan dalam akaun 2 terlebih dahulu. Jika tidak cukup, simpanan dalam akaun 1 pula akan digunakan.

Bersama ciapan tersebut, KWSP turut memberikan tiga contoh situasi sebagai pencerahan. Contoh pertama adalah Adli yang hilang pekerjaan, pengeluaran i-Citra sepenuhnya diambil daripada akaun 2 memandangkan jumlahnya mencukupi.

Sementara itu, pengeluaran daripada akaun 1 hanya akan digunakan untuk menampung jumlah yang tidak mencukupi dalam akaun 2. Contoh situasi Adam & Sara.

Berdasarkan maklumat di portal rasmi KWSP, ahli boleh membuat permohonan pengeluaran i-Citra mulai 15 Julai 2021 hingga 30 September 2021.

Permohonan hanya secara dalam talian melalui portal icitra.kwsp.gov.my. Walau bagaimanapun, portal ini hanya boleh diakses bermula 15 Julai 2021.

Kredit: KWSP , KWSPMalaysia

+ Baca respon pembaca di Facebook Oh! Media

Lagi dalam kategori Oh! Tidak

30 Hari Paling Trending

Ke Atas