Connect with us

Oh! Media

Hilang Punca Pendapatan Selepas Banjir, Aidilfitri Disambut Suram Oleh Pemandu Teksi Ini

Umum

Hilang Punca Pendapatan Selepas Banjir, Aidilfitri Disambut Suram Oleh Pemandu Teksi Ini


Masih ingat kepada seorang pemandu teksi warga emas yang duduk sayu di atas bumbung kereta selepas teksinya ditengelami air dalam kejadian banjir di Universiti Malaya pada 12 Mei lalu.

Kehadiran Aidilfitri tidak lama lagi merupakan hari raya yang suram bagi pemandu teksi tersebut, Abd. Razak Noorzam, 56 dan isternya Shamsina Shamsuddin.

Selepas lebih sebulan bencana yang mendapat simpati orang ramai dan gambar beliau dikongsi oleh ribuan warga media sosial, teksi milik Abd. Razak masih tersadai di dalam bengkel kereta.

Sejak kejadian itu pendapatan Abd. Razak terputus selepas teksi yang digunakan untuk mencari rezeki mengalami kerosakan teruk akibat ditengelami air.

Selain terpaksa memikirkan kos untuk membaiki kerosakkan, Abd. Razak turut tertekan untuk membayar sewa teksi sebanyak RM400 seminggu kepada syarikat tempat beliau membuat pinjaman sewa-beli.

“Saya telah menggunakan RM2,000 untuk membersihkan
bahagian dalam kereta. Sementara RM6,000 lagi terpaksa saya pinjam
daripada seorang kawan untuk membeli enjin terpakai bagi mengantikan
enjin lama yang tidak boleh digunakan lagi.

“Teksi ini saya telah gunakan lebih tujuh tahun dan hanya tinggal setahun sahaja lagi untuk menghabiskan baki pinjaman. Memang sayang kalau nak tukar teksi baharu,” jelas Abd. Razak.

Dalam pada itu, menurut pemilik bengkel, Shahimi Manshoor, 50, kerosakan teksi Abd. Razak dianggarkan bernilai lebih RM10,000 sebab semua barangan elektronik dan enjin rosak.

“Enjin sudah pecah. Kos tukar enjin sahaja RM6,500. Ini tak termasuk kotak gear (gear box). Bila kita hidupkan enjin baru kita tahu kerosakan semua.

“Kotak komputer juga kemungkinan rosak sebab sudah tengelam dalam keadaan enjin masih hidup. Bahagian dalam kerusi, sistem pendaiwaian terpasa dibuat balik,” jelas Shahimi.

Sementara itu, mengimbas kembali bencana tersebut, Abd. Razak menjelaskan beliau terperangkap dalam banjir yang berlaku begitu pantas.

Ketika itu dia dalam perjalanan untuk mengambil isteri yang bekerja sebagai pekerja am Universiti Malaya.

“Apabila tiba di Fakulti Undang-Undang air sudah naik. Saya cuba undur teksi ke belakang tetapi air naik dengan pantas. Nak buka pintu untuk keluar pun tidak boleh sebab tekanan air terlalu kuat,” kata Abd. Razak.

Nasib beliau baik kerana enjin boleh dihidupkan untuk membuka tingkap dan naik ke atas bumbung.

Jelas Abd. Razak, beliau tidak boleh melarikan diri kerana di tengah-tengah arus deras dan berada di kawasan yang dalam.

Sepanjang dua jam berada di atas bumbung dalam keadaan sejuk kerana masih hujan dan cemas, Abd. Razak hanya mampu berdoa agar selamat.

Kejadian itu turut menyebabkan beliau fobia setiap kali hujan.

“Lepas ini saya memang akan memandu teksi sebab ini sahaja sumber pendapatan saya. Cuma bila hujan sahaja memang fobia, Mengenai sambutan hari raya saya tidak buat apa-apa persiapan. Hanya sediakan apa yang termampu,” kata Abd. Razak.

Menurut beliau sehingga kini hanya sebuah badan bukan kerajaan, Kaseh4U dan Ketua UMNO Bahagian Lembah Pantai, Datuk Seri Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin sahaja menghulurkan bantuan.

Bagi mereka yang bersimpati boleh menghulurkan sumbangan melalui akaun milik isterinya.

Akaun Maybank
Akaun Penama: Shamsina Shamsuddin
Akaun Number: 1623 3904 7520

 

Penjinak sepenuh masa di Oh! Media. Telah mencipta Oh! Media sejak dari dalam perut mak lagi. Hi Awak!

Comments

Lagi dalam kategori Umum

Trending

ITTIFY

To Top