Connect with us

Oh! Media

Mungkin korang tidak tahu perbezaan antara OLED dan AMOLED.

Umum

Mungkin korang tidak tahu perbezaan antara OLED dan AMOLED.

ADVERTISEMENT

OLED adalah teknologi skrin yang sangat popular di gunakan pada televisyen dan pasaran peranti mudah alih. Walau bagaimanapun, pada Samsung dan beberapa jenama telefon pintar yang lain, terdapat skrin AMOLED. Jadi, apakah perbezaan antara OLED dan AMOLED?

Secara umumnya, OLED dan AMOLED dua teknologi skrin popular pada masa kini. OLED wujud dalam kedua-dua pasaran televisyen dan mudah alih semasa AMOLED terkenal dalam pasaran telefon pintar (Samsung, Xiaomi, Asus, dan lain-lain). Ia adalah mudah untuk kesilapan antara kedua-dua. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perbezaan utama.


1. Apa itu OLED dan Apa itu AMOLED?

Sebagai permulaan, OLED bermaksud organic Light Emitting Diode. Ia mengandungi bahan organik yang mencipta cahaya apabila elektrik melaluinya. Teknologi skrin mempunyai kelebihan dalam menyampaikan warna hitam. Selain itu, skrin OLED mempunyai pandangan sudut lebar dan nisbah kontras yang besar, yang lebih baik untuk memaparkan imej.

Sementara itu, AMOLED berdiri untuk aktif-matriks cahaya organik diod pemancar. Jadi, AMOLED berbeza dengan OLED dengan “aktif-matriks”. Untuk menjadi mudah, AMOLED adalah versi dinaik taraf daripada OLED.Salah satu ciri-ciri yang dinaik taraf daripada AMOLED adalah TFTs. TFTs adalah transistor pendek filem yang nipis, digunakan dalam mengaktifkan “aktif-matriks”. Yang membantu skrin AMOLED mengawal pixels yang lebih baik. Ciri ini adalah untuk produk berkualiti tinggi, terutama mereka peranti dengan skrin bersaiz besar. Jadi, skrin AMOLED mempunyai kelebihan berbanding OLED dalam peranti skrin besar, dari segi paparan.

2. OLED dan AMOLED: Pilihan yang untuk masa depan

Akhirnya, OLED dan skrin AMOLED tidak terlalu berbeza. Walau bagaimanapun, teknologi AMOLED masih satu langkah ke hadapan daripada OLED, kerana ia adalah lebih baik dalam paparan pada skrin besar. Kedua-dua mereka adalah jenis skrin berkualiti tinggi yang mempunyai sudut lebar dan nisbah kontras yang besar. Itulah sebabnya mereka menjadi lebih popular di televisyen dan pasaran peranti mudah alih. Walau bagaimanapun, kos pengeluaran adalah salah satu batasan OLED dan AMOLED. Sekarang, pengeluar membuat usaha-usaha untuk mengurangkan kos, jadi kita boleh menjangkakan bahawa mereka akan lebih murah pada masa akan datang.

Penjinak sepenuh masa di Oh! Media. Telah mencipta Oh! Media sejak dari dalam perut mak lagi. Hi Awak!

Comments

Lagi dalam kategori Umum

30 Hari Paling Trending

To Top