Connect with us

Oh! Media

Kerajaan Mampu Laksana Program Sarapan Percuma Sekolah

Oh! Politik

Kerajaan Mampu Laksana Program Sarapan Percuma Sekolah

Mungkin ini satu usaha yang amat baik yang Ohmedia dapat rasakan sekiranya ianya dapat dilaksanakan pihak kerajaan. Sebelum ini, Kementeri Pendidikan, melalui menterinya, Dr Maszlee ada mengeluarkan kenyataan bahawa mereka bercadang untuk menjalankan Program Sarapan Percuma yang dijangka akan dapat dilaksanakan pada Januari tahun hadapan.

Bagaimanapun, kerajaan dijangka memerlukan peruntukan sebanyak RM2 bilion hingga RM3 bilion setahun dan ia bergantung kepada jenis makanan yang diberikan.

Sekiranya harga sajian adalah RM4 sehari bagi setiap murid, kos yang akan ditanggung kementerian ialah RM2.3 bilion. Jika harga menu ialah RM3, kementerian akan menanggung kos sekitar RM1.7 bilion setahun. Berdasarkan perkiraan ini, kementerian diyakini mampu untuk menanggung kos PSP apabila ia dilaksanakan tahun depan, kata pakar ekonomi Prof Dr Bajoyai Bardai.

Jadi, apa pula pandangan korang? Apa yang diharapkan sekiranya usaha ini ingin dilakukan, diharapkan makanan yang diberikan kepada pelajar-pelajar ini perlu sihat dan cukup nutrisi.

+ Baca respon pembaca Oh! Media.


Oh! Media Geekz


Penulis sepenuh masa di Oh! Media. Skop penulisan merangkumi segala aspek terkini & viral.

Comments

Lagi dalam kategori Oh! Politik

Trending

ITTIFY

To Top