Connect with us

Oh! Media

Akui Kesilapan Tentera Sendiri Tembak Jatuh Pesawat Penumpang, Akan Bawa Mereka Terlibat Ke Muka Pengadilan

Oh! Politik

Akui Kesilapan Tentera Sendiri Tembak Jatuh Pesawat Penumpang, Akan Bawa Mereka Terlibat Ke Muka Pengadilan

Selepas menafikan dan kini mengaku sebabkan pesawat penumpang Ukraine terhempas, Presiden Iran Hassan Rouhani telah memaklumkan kepada Presiden Ukraine untuk membawa mereka yang terlibat dalam menembak jatuh pesawat itu ke muka pengadilan.

Semua orang yang terbabit dalam bencana udara itu akan dibawa ke muka pengadilan. Ketua negara Iran mengakui sepenuhnya tragedi yang berlaku akibat kesilapan tentera negara itu dan meminta maaf. – Kata Presiden Ukraine Volodymyr Zelensky.

Rupanya inilah yang terjadi selepas pengendali peluru berpandu Iran menyangka pesawat penumpang itu ada peluru berpandu yang sedang bergerak. Kesilapan ini juga berlaku semasa Iran sedang melancarkan serangan peluru berpandu ke arah kem tentera AS di Iraq.

Dalam perkembangan lain, Presiden Iran juga bersetuju dengan semua tuntutan dari Ukraine dan akan memberikan semua pampasan yang diperlukan kepada keluarga mangsa.

Pesawat Boeing 737 Ukraine International Airlines (UIA), yang menuju ke Kiev, terhempas tidak lama selepas berlepas dari Lapangan Terbang Imam Khomeini di Tehran Rabu lalu dan mengorbankan kesemua 176 penumpang dan anak kapal.

+ Baca respon pembaca Oh! Media.


Oh! Youtube


Penulis sepenuh masa di Oh! Media. Skop penulisan merangkumi segala aspek terkini & viral.

Comments

Lagi dalam kategori Oh! Politik

Trending

ITTIFY

To Top