Connect with us

Oh! Media

Intel Compute Kad Memberi Kuasa Kepada NexDock Komputer Riba ‘Nipis’ Seterusnya

Umum

Intel Compute Kad Memberi Kuasa Kepada NexDock Komputer Riba ‘Nipis’ Seterusnya

Pada CES 2017 awal bulan ini, Intel telah memperkenalkan sesuatu yang baru dan juga sesuatu yang juga luar biasa iaitu papan komputer yang hampir lengkap hanya sedikit lebih besar daripada kad kredit. Intel mahu Kad Compute baru ini untuk menjadi otak dockable peranti pada masa akan datang, termasuklah peralatan pintar. NexDock adalah orang-orang yang berada di belakang “crowdfunded device” yang lebih atau kurang berjaya dengan nama yang sama, ia mengambil otak itu dan meletakkannya di dalam projek cita-cita tinggi yang akan datang dan jangan terkejut kerana ia adalah satu lagi NexDock.

The NexDock cuba untuk memberikan kepuasan yang dijanjikan oleh Microsoft Continuum, dengan menyediakan desktop portable untuk Windows 10 Mobile dan boleh bersambung, dengan kata yang lebih mudah ia mengubah smartphone ke komputer riba. Hanya komputer riba kosong, dengan paparan, papan kekunci Bluetooth dengan trackpad, bateri, speaker, dan beberapa port. Pendek kata, ia adalah satu komputer riba yang memerlukan otak, dan NexDock mahu Compute Kad Intel menjadi otak itu.

Idea komputer pada satu papan tunggal bukanlah suatu perkara baru sebenarnya, tetapi bukanlah seperti Raspberry Pi, Kad Compute yang datang dalam keadaan yang belum cukup bersedia untuk digunakan sepenuhnya. Kad Compute secara semula jadi mempunyai pemproses dan GPU, digabungkan pula dengan RAM, stor penyimpanan, dan juga Wi-Fi. Apa yang benar-benar keperluan untuk input dan output hardware NexDock akan sediakan.

Setidaknya itulah teorinya. Untuk pelaksanaannya pula bagaimanapun akan menjadi cerita yang berbeza. Walaupun ia menjanjikannya dan berjaya dibiayai, NexDock pernah dibelenggu trajedi satu ketika dahulu yang menyebabkan kelewatan pada pengeluaran. Para penyokongnya juga telah mengadu kekurangan pada kualiti yang kurang cemerlang pada produk akhir. NexDock bukanlah yang tertinggi dalam senarai spesifikasi. Skrin 14 inci khususnya, amat suram pada resolusi HD. isu hardware pula terdapat di mana-mana sahaja.

Walau bagaimana pun, kini ia adalah salah satu daripada “rakan kongsi serantau” Intel untuk Kad Compute, yang menimbulkan kepincangan yang lebih tinggi. NexDock belum lagi mendedahkan mana-mana pelan perkakasan, tetapi menyebut tentang skrin HD sudah cukup membimbangkan. Namun, ia mempunyai banyak masa untuk berfikir tentang masa depan, kerana ia tidak merancang untuk melancarkan kempen crowdfunding baru sehingga Kad Compute sendiri melancarkan sekitar pertengahan 2017.

Sumber: NexDock

Penjinak sepenuh masa di Oh! Media. Telah mencipta Oh! Media sejak dari dalam perut mak lagi. Hi Awak!

Comments

Lagi dalam kategori Umum

Trending

ITTIFY

To Top