Connect with us

Oh! Media

iMedia Pamer Pertumbuhan Cemerlang Suku Pertama 2021

Oh! Tidak

iMedia Pamer Pertumbuhan Cemerlang Suku Pertama 2021

iMedia, salah satu kumpulan media digital bersepadu di Malaysia, mencatatkan prestasi kewangan yang kukuh untuk suku yang berakhir pada 31 Mac 2021. Pendapatan tanpa audit untuk suku pertama 2021 menunjukkan peningkatan pertumbuhan 81% berbanding suku  pertama 2020 dan kenaikan 23% berbanding Suku Kedua 2020 ketika Covid-19 melanda. 

ADVERTISEMENT

Syarikat ini juga mendaftarkan keuntungan selepas cukai dan kepentingan minoriti (PATAMI) yang sihat dan melebihi sasaran untuk suku pertama 2021 sebanyak 96%. Ini meningkat dengan prospek untuk menjelang separuh tahun pertama melebihi anggaran untuk kedua-dua pendapatan dan PATAMI.

Pada September 2020, pemegang saham iMedia telah menandatangani Perjanjian Jual Beli Saham dengan Rev Asia Berhad untuk Rev Asia Berhad untuk memperoleh 100% kepentingan dalam iMedia, bergantung kepada penyelesaian dan kelulusan dari Bursa Malaysia. 

iMedia meramalkan akan menghasilkan lebih dari RM3 juta PATAMI pada tahun 2021, yang akan menyaksikan harga perolehan berjumlah RM40 juta oleh Rev Asia Berhad sekiranya PATAMI tercapai.

Dengan prestasi kukuh yang dicapai pada suku pertama, iMedia berada di landasan yang tepat untuk mencapai sasarannya. Hasil ini mengikuti penyatuan yang pesat pada separuh tahun 2020 apabila iMedia memperoleh dan bergabung dengan ITTIFY, Oh Media!, Goody25, BeautifulNara dan Moretify. 

Voon Tze Khay, Ketua Pegawai Eksekutif dan pengasas bersama iMedia, berkata: “Prestasi yang cemerlang syarikat ini bertitik tolak daripada mereka yang dibelakangnya yang telah menunjukkan kemampuan luar biasa menyesuaikan diri dengan mengubah persekitaran Covid-19 dan peraturan di sekitarnya. 

Keputusan pantas pasukan membuat dan meningkatkan produk dan idea secara berterusan adalah sebab utama mendorong pertumbuhan syarikat. Kami sentiasa percaya untuk melabur, tenaga kerja dan produk serta pasukan harus kuat untuk beroperasi. Visi syarikat adalah “Menyatukan Orang dan Produk Bersama, dari Baik ke Hebat ”. 

Kami optimis mengenai pertumbuhan dan prospek jangka panjang digital

media, industri pemasaran dan perdagangan sosial yang berpengaruh dalam melihat digital transformasi di Malaysia dan seterusnya.

“Sebagai kumpulan media digital bersepadu, kami memiliki kemampuan untuk memberikan solusi 360 darjah untuk pengiklan dan pelanggan melalui penawaran bersepadu dalam pemasaran influencer, perdagangan sosial, pembuatan dan pengedaran kandungan, dan produk iklan digital berimpak tinggi. 

Pasukan strategi kami sentiasa berhubungan rapat dengan agensi dan pelanggan untuk menyediakan perancangan strategi dan inovasi digital untuk memastikan kami tetap relevan dan memberikan hasil yang optimum”, tambah Tze Khay.

Akhir tahun 2020 dan awal tahun 2021 telah menyaksikan syarikat ini melancarkan dan melaksanakan beberapa yang baru produk dan kempen bersepadu yang sangat berjaya di bawah kandungannya, media sosial dan penawaran pemasaran influencer.

Berikut antara contoh.

1) Spritzer – Sparkling Bakul Raya

Idea kempen – Hari Raya adalah masa untuk berkumpul bersama sebagai keluarga, berpakaian paling menarik menjamu selera anda dengan makanan enak. Raya ini, kami menyediakan makanan yang terbaik dengan ‘Sparkling Bakul Raya’.

➢ Strategi dan pelaksanaan – Kami menjadikan pelekat Instagram digital satu kenyataan untuk pengikut kami bersama Spritzer. Kempen diterajui oleh Oh! Media dan diperkuatkan lagi dengan influencer untuk menarik perhatian orang ramai. 

Kami bermula dengan menghasilkan kandungan dalam peraduan> penyampaian influencer> penyerahan> bertukar digital menjadi kenyataan untuk pemenang.

Hasil – Kempen menerima lebih dari 100 penyertaan peraduan dalam hanya 9 hari, secara keseluruhan menghasilkan 630k impresi, dengan kadar penglibatan 10%. Ia juga menyaksikan peningkatan interaksi kandungan sebanyak 24% untuk Spritzer Sparkling.

2) Mamee Boba Mi Goreng Lagi

Idea kempen – Untuk memberi kesedaran tentang rasa baru Mi Goreng Boba dan memberikan persepsi positif terhadap produk.

➢ Strategi dan pelaksanaan – Unit perniagaan influencer kami, ITTIFY, menggunakan gabungan key opinion leader (KOL) tahap Alpha (500k – 1.5 juta pengikut) dan KOL mikro (30k hingga 60k pengikut) untuk menyampaikan kandungan di profil Instagram mereka untuk menjana minat ke atas produk baru ini. 

Produk ini juga dipasarkan melalui kandungan khusus yang disampaikan dalam format artikel yang sangat menarik di seluruh Goody25.com dan Oh! Media.

➢ Hasil – Kempen kami mencapai lebih daripada 2.5 juta impresi, jangkauan 2.2 juta dengan lebih dari 42% dalam kadar penglibatan.

Jualan dan Inovasi Produk Editorial

Ketika kami terus mempelbagaikan penawaran penjualan kami dan tetap relevan, iMedia melancarkan Facebook Photo Stories sebagai salah satu produk jualan barunya. Idea disebalik kisah ini adalah untuk menarik pengguna dengan lebih ringkas selain penceritaan yang unik. Idea ini menggunakan rangkaian gambar bertema dan dihasilkan oleh iMedia. Sepanjang cerita, terdapat jenama dan mesej komunikasi yang disampaikan kepada pengguna dengan cara yang menarik.

Dalam usaha untuk terus mengembangkan jaringan pengguna dalam segmen bahasa Melayu, iMedia telah melancarkan 2 segmen video baru iaitu “Dapur Segera” dan “Cerita-Cerita Viral”

Dapur Segeran menampilkan format video resepi bite size – Sesuai untuk tempoh sekatan pergerakan penuh ini agar orang ramai belajar memasak di rumah. “Cerita-Cerita Viral” merangkumi isu-isu viral semasa dalam format yang mudah difahami dan akan disebarkan di semua platform bahasa Melayu.

Teruskan membaca..
Berita lain yang popular...
Comments

Lagi dalam kategori Oh! Tidak

Ke Atas