Connect with us

Oh! Media

Huawei Fits, Fitness Tracker Dalam Bentuk Smartwatch

Umum

Huawei Fits, Fitness Tracker Dalam Bentuk Smartwatch

Tahun ini adalah tahun yang paling sukar untuk smartwatch manakala fitness tracker pula menjadi trend terkini. Mungkin itu antara penyebab mengapa Huawei tidak melebelkan produk barunya sebagai smartwatch dan memberi nama sebagai Huawei Fits. Ia memang bertujuan untuk digunakan sebagai fitness tracker. Ia kebetulan mempunyai skrin sentuh bulat yang membuat ia nampak seperti smartwatch. Meletakkannya pada pergelangan tangan ia nampak lebih kasual seperti smartwatch dan bukannya seperti memakai fitness tracker.

Rekaan yang bijak dan menarik, Huawei Fit kelihatan seperti smartwatch tetapi tidak seperti itu. Badan bulat yang di perbuat daripada aluminium, Terdapat tidak mana-mana butang, membuatkan ia berada didalam rating IP68 dust dan water resistance. Paparan sama sekali adalah monokrom dan ia menggunakan touch-sensitive, reflective, dan backlit LCD screen. LCD biasanya tidak menawarkan jarak penglihatan yang terbaik di luar rumah, tetapi dengan gabungan ciri-ciri tersebut membolehkan Huawei Fit untuk menawarkan prestasi yang baik dan yang menariknya LCD monokrom akan sentiasa hidup.

Huawei Fit menawarkan semua loceng dan wisel anda jangkakan dalam fitness tracker. Ia secara automatik mengesan aktiviti anda, termasuklah masalah kekurangan tidur dan menyesuaikan data dan ia mencatat untuk dipadankan. Sebagai contoh, apabila anda berada dalam pelarian, ia manakala setiap langkah, denyutan jantung, jarak, kalori yang dibakar, dan lain-lain. Tetapi apabila anda pergi tidur, ia akan beralih kepada pemantauan kualiti tidur anda. Ia juga boleh mengesan perbezaan dalam tidur ringan dan berat. Ia juga mempunyai build-in sensor kadar jantung untuk terus berhubung dengan hati anda. Anda boleh menetapkan ia untuk mengambil ukuran yang sama ada secara manual, kerap apabila anda melakukan senaman, atau sepanjang hari.

Kesemua data itu akan dipindahkan melalui aplikasi Huawei Wear yang telah disertakan, ia boleh didapati dalam Android dan iOS. Selain daripada memberikan anda graf yang cantik untuk statistik anda, app itu juga terikat dengan FirstBeat dimana ia menawarkan nasihat latihan untuk lebih peminat kesihatan tegar. Aplikasi ini juga boleh mengawal notifikasi app akan supaya tidak mengganggu anda dalam latihan anda atau kerja harian. Huawei Fit boleh bergetar untuk notifikasi, terutamanya panggilan, dan membolehkan anda membaca mesej, tetapi itu bukanlah fungsi sebenarnya kerana iaa pasti bukanlah smartwatch dalam hal ini. Memandangkan ia tidak mempunyai butang, setiap interaksi berlaku melalui tap dan swipes pada skrin.

Oleh kerana tidak banyak aplikasi bergerak, bateri Huawei Fit ini diiklankan mampu bertahan dengan baik selama 6 hari dengan pemantauan kadar jantung biasa. Jika ia berada dalam keadaan standby mode, ia mampu untuk beroperasi selama 30 hari. Anda boleh mengecas Huawei Fit’s di Wireless Charging Dock. Walaupun ia kelihatan sama dengan Wireless Charging Dock Huawei Watch’s, tetapi ia tidak boleh digunakan pada Huawei Watch’s.

Terdapat dua pilihan warna badan boleh didapati untuk Huawei Fit, hitam dan perak, didatangkan dengan tali biru atau oren. Bukan jenis warna kegemaran anda? Tidak perlu risau kerana tali poliuretana itu boleh dikeluarkan dan digantikan dengan mana-mana tali 20 standard mm. Walaupun sudah banyak jenama besar dalam pasaran fitness tracker, dari Fitbit hinga Jawbone mahupun Samsung dan Pebble, Huawei Fit masih menawarkan satu cadangan yang menarik. Ia adalah tracker kecergasan yang kelihatan seperti jam tangan pintar tetapi tidak datang dengan komplikasi smartwatch, dan pastinya ia kelihatan bergaya, dengan tali yang betul. Dan hanya kerana ia terletak di antara fitness tracker dan smartwatch dari segi reka bentuk dan fungsi, begitu juga dengan harganya.

Huawei Fit boleh didapati hari ini daripada retailer termasuk Amazon, Best Buy, dan Newegg, pada harga $ 129,99. Untuk 60 hari pertama, Best Buy secara eksklusif akan menawarkan versi hitam, manakala Perak dengan oren atau biru boleh didapati secara meluas.

Penjinak sepenuh masa di Oh! Media. Telah mencipta Oh! Media sejak dari dalam perut mak lagi. Hi Awak!

Comments

Lagi dalam kategori Umum

Trending

ITTIFY

To Top